Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lovades 250 miljoner – skarp kritik mot regeringen

250 miljoner kronor blev 100 miljoner kronor.
Nu riktar fotbollsledare i Rinkeby, däribland Bojan Djordjic, skarp kritik mot Ulf Kristersson och Moderaterna för att satsningen på idrott i utsatta områden blev mindre än utlovat.
Det rapporterar Aftonbladet.
Fotboll • Publicerad 24 september 2023
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Stockholms dåvarande finansborgarråd Anna König Jerlmyr i Rinkeby 2022. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Stockholms dåvarande finansborgarråd Anna König Jerlmyr i Rinkeby 2022. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Vid valseger skulle 250 miljoner kronor årligen gå till idrottsföreningar i utsatta områden. Det utlovade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson innan valet 2022.

Några veckor efter valsegern meddelades det att summan skulle minskas till 100 miljoner kronor.

"Politikerna vill ha ljus i tunneln"

Annons

Nu är fyra fotbollsledare i Rinkeby rejält kritiska. En av dessa är tv-profilen Bojan Djordjic som är tränare och styrelseledamot i Rinkeby United. Han säger att det värsta man kan göra mot en människa är att få den att känna sig mindre värd.

– Det här gör man för att kunna peka finger – kolla på de här områdena! Politikerna vill ha ljus i tunneln, men vilket jävla ljus erbjuder de? Det är vi själva som tänder ljuset och går in i tunneln varje dag. Vi vaknar på minus tio och somnar på minus hundra, säger han till Aftonbladet.

Pengarna beskrevs som viktiga för att ungdomar skulle hålla sig borta från gängkriminalitet och Moderaterna belyste att föreningslivet och idrotten är viktiga aktörer med stor påverkan i brottsförebyggande syfte.

Svaret: Behöver komma överens

På frågan om varför 250 miljoner kronor blev 100 miljoner kronor svarar Siri Steijer, statsministerns presschef, att man i regeringsställning och i ett samarbete med andra partier behöver komma överens om vilka satsningar som ska göras.

Hon tillägger att regeringspartierna och SD är eniga om en satsning på ett fritidskort till barn och unga på drygt 700 miljoner kronor per år, som ska utformas för att gynna barn i utsatta områden.

"Det är en reform som kommer vara betydelsefull och möjliggöra att fler kan ta del av idrottsaktiviteter, trots ett ekonomiskt tufft läge där många barnfamiljer pressas av en hög inflation. Så sammantaget är satsningarna på idrott i utsatta områden betydligt mer än de 250 miljoner kronorna", uppger Steijer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons