Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Locket på från SOK om försvunna tennisstjärnan

Kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai är försvunnen sedan hon anklagat en toppolitiker för sexuella övergrepp.
Sveriges olympiska kommitté (SOK) vill inte närmare uttala sig om händelsen – men ordförande Mats Årjes konstaterar att det "är en oerhört märklig och olustig situation".
Tennis • Publicerad 20 november 2021
SOK:s ordförande Mats Årjes. Arkivbild.
SOK:s ordförande Mats Årjes. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Peng Shuai, tidigare världsetta i dubbel och en av Kinas mest kända idrottare, skrev den 2 november på kinesiska sociala medier-plattformen Weibo att landets tidigare vice premiärminister, Zhang Gaoli, tvingat henne till sex. Både inlägget och stjärnans konto raderades snabbt efteråt. Sedan dess är hon spårlöst försvunnen och diskussioner i ämnet har blockerats på Kinas hårt censurerade internet.

Pengs försvinnande har fått stor internationell uppmärksamhet med drygt två månader kvar till OS i Peking. Tennisorganisationen WTA och FN kräver bevis från Kina på att stjärnan mår bra, och WTA hotar med att dra sig ur Kina om så inte sker.

Saknar underlag och insikt

Annons

Sveriges olympiska kommitté (SOK) vill dock inte uttala sig om hur den ser på händelsen med den försvunna tennisstjärnan.

– Vi har valt att inte kommentera just den här enskilda frågan eftersom jag tycker att vi saknar underlag och insikt för att göra det. Det är klart att det är en oerhört märklig och olustig situation, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

"Förbereder oss på OS"

Han säger vidare att han är övertygad om att de som har möjlighet att påverka situationen "gör allt de kan".

– Det får vi förhålla oss till, jag har svårt att se någonting annat. Det viktiga för oss just nu är att vi ska förbereda oss på olympiska spel, vi vill att våra aktiva och ledare har väldigt god insikt i frågor som rör yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, och naturligtvis med fokus på det aktuella landet, säger Årjes.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons