Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

LIV-chefen: "Världsrankingen blir ett skämt"

Saudifinansierade LIV-touren ger ännu inga världsrankingpoäng.
Det får vd:n Greg Norman att gå i taket.
Golf • Publicerad 14 september 2022
Greg Norman är inte nöjd med att inte få världsrankingpoäng till LIV-touren. Arkivbild.
Greg Norman är inte nöjd med att inte få världsrankingpoäng till LIV-touren. Arkivbild.Foto: Seth Wenig/AP/TT

Den nya, kontroversiella LIV-touren har utmanat etablerade, USA-baserade PGA-touren genom att erbjuda spelare färre speldagar, inga kvalgränser och, inte minst, enorma summor pengar – allt finansierat av den saudiarabiska staten.

Flera storspelare har valt att byta till sauditouren, inklusive namn som Dustin Johnson, Phil Mickelson och Henrik Stenson, trots hård kritik om att man bidrar till "sportswashing", ett försök att tvätta rent Saudiarabiens rykte genom idrott.

Annons

USA-touren har reagerat kraftigt genom att utesluta LIV-spelare från sina tävlingar och de fyra major-organisationerna sägs fundera på att göra likadant till nästa år.

Uppfyller inte kraven

Ett problem för spelarna på LIV-touren är att tävlingarna där inte ger några världsrankingpoäng, vilket är hur man normalt kvalar in till majors. Detta då LIV-eventen inte uppfyller krav som fyra speldagar, en kvalgräns och ett kvalsystem.

Detta uppskattas inte av vd:n Greg Norman.

– Världsrankingsystemet verkar föråldrat om de inte accepterar oss. Om de vaknar upp i slutet av året och Dustin Johnson är 102:a i världen, är inte det ett stort skämt?, säger australiern till Sydney Morning Herarld och fortsätter:

– Det finns två vägar de kan välja nu: antingen vika ner sig eller inkludera LIV i världsrankingsystemet. Vi går vidare. Alla är glada efter det.

Går till attack mot rivalen

Den 67-årige golflegendaren är inte nöjd med hur PGA-touren har agerat heller, då han menar att organisationen försökt påverka majortävlingarna att utesluta LIV-spelare.

– De (PGA-touren) har ingen rätt att säga åt majortävlingarna vad de ska göra. De är självständiga organisationer. Ja, vissa medlemmar sitter med i tourens styrelse. Jag förstår det.

– Men om du styr ett bolag som sänder tävlingarna borde du ifrågasätta värdet på din investering om du inte har det starkaste startfältet i varje major. Jag hoppas de förblir (neutrala som) Schweiz, dundrar Norman.

Nästa LIV-tävling börjar på fredag och hålls på Rich Harvest Farms i Chicago. Tävlingarna sänds gratis på tourens hemsida och på Youtube.

Fakta: LIV-tourens schema 2022

+ 9–11 juni, Centurion Club, London, England. Vinnare: Charl Schwartzel.

+ 30 juni–2 juli, Pumpkin Ridge Golf Club, Portland, USA. Vinnare: Branden Grace.

+ 29–31 juli, Trump National Golf Club Bedminster, New Jersey, USA. Vinnare: Henrik Stenson.

+ 2–4 september, The Oaks Golf Course, Boston, USA. Vinnare: Dustin Johnson.

+ 16–18 september, Rich Harvest Farms, Chicago, USA.

+ 7–9 oktober, Stonehill, Bangkok, Thailand.

+ 14–16 oktober, Royal Greens Golf & Country Club, Jidda, Saudiarabien.

+ 27–30 oktober, Blue Monster, Trump National Doral, Miami, USA.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons