Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Lite mjukare ledarstil i Sverige än i Schweiz"

Efter tio år som assisterande tar Jörgen Jönsson, 49, klivet upp som huvudtränare.
Utmaningen i Växjö: ersätta guldmakaren Sam Hallam.
Ishockey • Publicerad 13 september 2022
Jörgen Jönsson, ny huvudtränare i Växjö.
Jörgen Jönsson, ny huvudtränare i Växjö.Foto: Mikael Fritzon/TT
Säsongen 2005–2006 vann Jörgen Jönsson både OS-guld, SM-guld och VM-guld. Här hyllas han i Kungsträdgården i Stockholm tillsammans med resten av Tre Kronor.
Säsongen 2005–2006 vann Jörgen Jönsson både OS-guld, SM-guld och VM-guld. Här hyllas han i Kungsträdgården i Stockholm tillsammans med resten av Tre Kronor.Foto: Fredrik Persson/TT

Få kan mäta sig med Jörgen Jönssons spelarkarriär: OS-guld, två VM-guld, fem SM-guld samt flest antal landskamper i Tre Kronor (285)

Jönsson är ensam i världen om att ha vunnit OS-guld, VM-guld samt det nationella mästerskapet under en och samma säsong (våren 2006).

Annons

Sedan spelarkarriären avrundades våren 2009 har den förre landslagsstjärnan varit assisterande tränare i flera klubbar.

TT: Har det varit en medveten strategi att avvakta med att bli huvudtränare?

– Både och. Det har blivit så och det har varit medvetet. Jag har tyckt det varit viktigt att skaffa erfarenhet, säger Jönsson när TT träffar honom i Växjös hemmaarena.

Vann SM-guld 2018

Våren 2018 stod Jörgen Jönsson i Växjös bås, som assisterande tränare åt Sam Hallam, när laget tog SM-guld.

Nu är han tillbaka i Växjö som efterträdare till Sam Hallam som är ny förbundskapten för Tre Kronor och ledde Växjö till tre SM-guld på sju år.

– En jättekul utmaning, det känns som ett fullt naturligt steg efter tio år som assisterande tränare. Den största skillnaden är att man står med beslutet själv. Det blir också mindre detaljer och mer stora penseldrag, säger Jörgen Jönsson.

Den nye tränaren säger sig vilja fortsätta med sådant som över tid gjort Växjö framgångsrikt.

– Jag tycker man ska spela ett bra och stabilt försvarsspel, utifrån det kan mycket bra hända.

En del anser att Hallam och Jönsson har likheter som ledare.

– Jag vill se mig som en lugn och analytisk ledare. Jag är sådan som människa, men samtidigt vill jag ge energi och glädje till gruppen.

Annons

TT: De känslosamma och spektakulära presskonferenserna får andra tränare stå för?

– Ja, det tror jag nog att de får göra. Jag känner inte att jag har den ambitionen alls.

Jobbat med Samuelsson

Jörgen Jönsson har även arbetat som assisterande tränare åt Tommy Samuelsson (Färjestad), Niklas Eriksson (Örebro) samt Christian Wohlwend (Davos).

– Jag tycker nog att jag tar med mig från allt och alla. Det är lite mjukare ledarstil i Sverige än vad jag upplevde i Schweiz.

Jönsson berättar att det fortfarande är speciellt att möta moderklubben Rögle liksom Färjestad där han varit med och spelat hem fem SM-guld.

– Det börjar bli en hel del klubbar som jag har anknytning till. Men det är klart att både Karlstad och Ängelholm är speciellt för mig.

Ambitionen är att leda Växjö – som förra säsongen åkte ut i SM-kvartsfinal – till nya segrar.

– Jag tycker att vi ska vara med och tävla med alla lag.

Fakta: Jörgen Jönsson

Född: 29 september 1972 i Ängelholm.

Moderklubb: Rögle BK.

Klubbar som spelare: Rögle BK, Färjestad BK, New York Islanders, Anaheim Ducks (tidigare Mighty Ducks).

Meriter som spelare: Två OS-guld, två VM-guld, tre VM-silver, fyra VM-brons, fem SM-guld, seger i TV-pucken med Skåne, medlem i Internationella ishockeyförbundets Hall of Fame.

A-landskamper: 285, flest i Tre Kronors historia.

Klubbar som assisterande tränare: Färjestad BK, Forshaga IF (division 1, huvudtränare), Växjö Lakers, Örebro HK, HC Davos.

Meriter som assisterande tränare: Två SM-guld (2011 i Färjestad, 2018 i Växjö).

Aktuell: Efterträder Sam Hallam som Tre Kronors nya förbundskapten och som huvudtränare för Växjö i ishockeyns SHL.

Källa: eliteprospects.com

Fakta: Jörgen Jönsson

Cam Abbott, Rögle

Har spelat fem SHL-säsonger för Luleå samt en säsong för Rögle. Den 38-årige kanadensiske tränaren har dessutom spelat för norska klubben Frisk Asker.

Niklas Eriksson, Örebro

17 säsonger i Leksand förknippar den 53-årige Örebrotränaren med dalaklubben. Eriksson gjorde 45 A-landskamper och ingick i Tre Kronors guldtrupp vid OS i Lillehammer 1994.

Thomas Berglund (Luleå HF)

"Bulan" Berglund, hockeyfostrad i Piteå, spelade 17 raka säsonger för Luleå i högsta serien innan han våren 2005 lade skridskorna på hyllan. Den dåtida centern gjorde även två landskamper för Tre Kronor.

Tomas Kollar, Malmö

40-åringen har som spelare representerat Hammarby, Djurgården, Skellefteå, Södertälje, Leksand samt Malmö. Spelade tre landskamper för Tre Kronor.

Tommy Samuelsson, HV71

Tre SM-guld, tre VM-silver, två OS-brons samt ett VM-brons är Tommy Samuelssons främsta meriter från 215 matcher för Tre Kronor samt 597 matcher för Färjestad i högsta serien. 1986 tilldelades backgiganten Samuelsson Guldpucken som säsongens bästa svenska ishockeyspelare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons