Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

LeBron tjänar storkovan – på och utanför planen

LeBron James blir återigen världens genom tiderna bäst betalda basketspelare den här säsongen, enligt Forbes sammanställning.
NBA-spelarna i inkomsttoppen tjänar dessutom mer än några andra lagidrottare vid sidan av planen.
Basket • Publicerad 14 oktober 2022
LeBron James är en av de mest inkomstbringande idrottarna, enligt Forbes. Arkivbild.
LeBron James är en av de mest inkomstbringande idrottarna, enligt Forbes. Arkivbild.Foto: Godofredo A. Vásquez/AP/TT
LeBron James i närkamp med Minnesota Jaden McDaniels i en försäsongsmatch. Arkivbild.
LeBron James i närkamp med Minnesota Jaden McDaniels i en försäsongsmatch. Arkivbild.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

37-åringen LeBron James kommer så småningom kunna se tillbaka på en fantastisk idrottskarriär. Den har också varit minst sagt lukrativ. I juni klassades han för första gången som dollarmiljardär. Och i och med den nya säsongen kan amerikanen addera ytterligare 124,5 miljoner dollar (närmare 1,4 miljarder kronor)

Det är bara tio idrottare som tjänat över 100 miljoner dollar före skatt ett enskilt år, och James är en av bara fem idrottsmän i lagsporter som gjort det, enligt Forbes beräkningar. De andra fyra är fotbollsspelarna Lionel Messi, Cristiano Ronaldo och Neymar, liksom NFL-spelaren Dak Prescot.

Sponsorkontrakt och investeringar

Annons

James inkomst den kommande säsongen beräknas dessutom bli högre än det förra brutna räkenskapsåret, som avslutades i maj, då James drog in 121,2 miljoner dollar. Redan då klassades han som världens genom tiderna bäst betalda basketspelare.

LeBron James skrev tidigare i år på för ytterligare två säsonger för Los Angeles Lakers, värt uppskattningsvis totalt 97 miljoner dollar. Men minst lika mycket inkomster gömmer sig i kontrakt för Nikeskor och andra sponsoravtal.

Han har dessutom inkomster som inte tas med i beräkningen. Han är exempelvis medgrundare och delägare i produktionsbolaget Springhill, och har gjort investeringar i exempelvis mjölk- och cykelföretag.

Mer än fotbollsspelarna

Även om LeBron James ligger i täten är han inte ensam om att tjäna storkovan i NBA. De tio bäst betalda spelarna drar in totalt 751 miljoner dollar, 122 procent mer än för tio år sedan, enligt Forbes. 330 miljoner av dem tjänas utanför planen, vilket är mer än i någon annan sportliga. Inte ens de tio bäst betalda fotbollsspelarna tjänar så mycket vid sidan av planen.

Så vad ska LeBron James göra för alla pengarna? Kanske köper han ett eget NBA-lag, om ligan likt ishockeyns NHL expanderar till Las Vegas.

– De har det bästa supporterunderlaget Jag skulle älska att ta hit ett lag någon gång, det vore fantastiskt, sade han förra veckan vid en försäsongsmatch i den amerikanska ökenstaden.

Fakta: LeBron James

LeBron James föddes den 30 december 1984. Han inledde sin makalösa NBA-karriär i Cleveland 2003, där han också tillbringat mest tid. Han har även spelat fyra säsonger i Miami, och sedan 2018 i Los Angeles Lakers.

På 1 366 reguljära matcher har det blivit drygt 37 000 poäng, och om han håller sig frisk beräknas han slå Kareem Abdul-Jabbars rekord på 38 387 poäng.

Han har också två OS-guld med USA (2012, 2008), liksom ett OS-brons från 2004.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons