Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stjärnorna drömmer om flytt till Friends

I två år till är Gamla Ullevi i Göteborg nationalarena för damlandslaget i fotboll. Men den kostymen börjar snart bli alltför trång, tycker Kosovare Asllani.
Fotboll • Publicerad 12 april 2022
Real Madrids Kosovare Asllani vill gärna spela fler landskamper på Friends arena i Solna.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ett tioårigt avtal mellan Svenska fotbollförbundet och arenabolaget Got Event löpte ut 2019, men förlängdes då med ytterligare fem år. Därmed kommer Gamla Ullevi i Göteborg fortsatt att vara nationalarena för det svenska damlandslaget åtminstone till 2024.

Sedan är det kanske dags för något nytt. Det tycker i alla fall Real Madrid-mittfältaren Kosovare Asllani, som luftade sina tankar under en presskonferens på Gamla Ullevi inför kvällens VM-kvalmatch mot Irland.

Annons

– Nu spelar vi här, men jag ser fram emot att vi ska kunna öppna Friends ännu oftare för oss. Jag tycker att vi börjat att bli för stora för den här arenan, även om vi älskar att spela här vill vi så klart spela ännu fler matcher på Friends. Det tror jag är nästa steg, säger Asllani.

Publikrekord från 2019

I höstas var 13 429 åskådare på plats på VM-kvalmatchen mot Finland på Gamla Ullevi, och något liknande väntas mot Irland i kväll. Maxkapaciteten för arenan är runt 14 500 åskådare om man inte, likt under EM 2013, gör om ståplatssektionerna till sittplats.

Så om intresset för damlandslaget håller i sig, eller växer ytterligare, vill det till ett byte av stadion om alla supportrar ska få plats. Detsamma om man vill kunna slå det gällande publikrekordet. Det noterades i en landskamp mot Tyskland 2019, då 25 882 såg Sverige spela på Friends arena i Solna.

Just Friends arena, herrlandslagets nationalarena, lockar fler spelare än Kosovare Asllani. I sommar återvänder damlandslaget dit, för att EM-genrepa mot Brasilien. Då finns det förhoppningar om ett nytt publikrekord.

– Vi har skapat oss en hemmaborg här (i Göteborg), vi trivs väldigt bra här, och att fortsätta kunna fylla den här arenan sänder en stark signal tycker jag, och börjar visa att vi är redo för större arenor också, säger Chelseabacken Magdalena Eriksson.

Hoppas fylla Friends

Hon är själv född i Stockholm.

– Att få komma hem till min hemstad, Stockholm, och spela där i sommar känns otroligt inspirerande och förhoppningsvis kan vi få en så stor publik som möjligt.

Lagkaptenen Caroline Seger har spelat i landslaget sedan 2005, och har många fina minnen från Gamla Ullevi. Men även hon förstår arenadiskussionen med anledning av det allt större intresset för damfotboll.

– Nu börjar intresset bli så stort, och vi börjar sälja ut den här arenan. Om trycket är tillräckligt stort och vi klarar av att sälja ut den här matchen vi ska spela i sommar på Friends arena, då tycker jag definitivt att det börjar hända saker på riktigt, att man får börja tänka om, säger Caroline Seger.

Fakta: Publikrekord för damlandslaget

25 882: Sverige–Tyskland, 6 april 2019, landskamp, Friends arena, Solna.

20 302: Sverige–Schweiz, 8 maj 2002, landskamp, Råsunda, Solna.

16 608: Sverige–Tyskland, 24 juli 2013, EM-semifinal, Gamla Ullevi, Göteborg.

16 414: Sverige–Finland, 13 juli 2013, EM-gruppspel, Gamla Ullevi.

16 128: Sverige–Danmark, 10 juli 2013, EM-gruppspel, Gamla Ullevi.

14 500: Sverige–Brasilien, 5 juni 1995, landskamp, Olympia, Helsingborg.

13 429: Sverige–Finland, 25 november 2021, VM-kval, Gamla Ullevi.

12 257 Sverige–Brasilien, 25 april 2009, landskamp, Gamla Ullevi.

11 460, Sverige–Slovakien, 15 september 2016, EM-kval, Gamla Ullevi.

11 244, Sverige–Danmark, 27 oktober 2015, Em-kval, Gamla Ullevi.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons