Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Landslagsdebut för Duplantis: Älskar sporten

Antoine Duplantis hoppas att han kan hjälpa till att få baseboll att växa i Sverige.
Nu har han gjort landslagsdebut.
Baseboll • Publicerad 13 november 2022
Antoine Duplantis.
Antoine Duplantis.Foto: Svenska baseboll- och softbollförbundet/TT

Fyra matcher, fyra förluster.

Resultatmässigt var dagarna i spanska Teneriffa inte de bästa för det svenska herrlandslaget i baseboll. Men det blev i alla fall en efterlängtad landslagsdebut.

Annons

Antoine Duplantis, äldre bror till stavhoppsstjärnan Armand, gjorde sina första matcher för det svenska landslaget.

– Det var riktigt kul att spela. De är väldigt passionerade, säger han till TT.

För Duplantis var det första matcherna på ett tag. Förbundskaptenen Rickard Reimer var däremot imponerad.

– Det syns att han är en väldigt duktig spelare. Han är på en annan nivå jämfört med de andra killarna i laget, säger han till Aftonbladet.

TT: Är du en nivå över resten?

– Jag uppskattar orden. Alltså, jag har definitivt spelat på högre nivå. Det är svårt att utveckla spelet om man inte spelar på en nivå som pressar en till det yttersta. Jag har troligtvis spelat mer baseboll än hela laget tillsammans. Det är till hjälp, men jag hoppas att mitt spel också kan göra deras spel bättre, säger Duplantis.

Vill utveckla sporten

Duplantis upplever att de som intresserar sig för och håller på med baseboll i Sverige är väldigt passionerade.

– Förhoppningsvis kan det komma till en nivå där det finns tillräckligt många spelare för att få en konkurrenskraftig liga. Men det går framåt i Sverige och Europa och fortsätter man pusha framåt kan bra saker hända, säger han.

TT: Är det något specifikt som i sådana fall behövs?

– Kanske att skapa mer medvetande kring sporten, att fler vet om det. Då kan fler testa på det, kanske tycka om det och förhoppningsvis så är baseboll mer av en "normal" sak än en "udda" sak i Sverige.

Annons

TT: Tror du att det kan hjälpa att du är en del av landslaget?

– Jag hoppas i alla fall det. Jag ska göra vad jag kan i alla fall. Det är det idrott handlar om, när du är ett barn och får en förebild kan du gravitera mot det. Om du inte inser att det är en möjlighet så är det svårt att bli intresserad. Det är en bra sport som jag verkligen älskar och om fler hade koll på det här i Sverige så tror jag att de verkligen skulle uppskatta det, säger han.

Han vet inte när han är med landslaget nästa gång men han har siktet inställt på baseboll-EM i september 2023.

Antoine Duplantis var en stor talang på ungdoms- och collegenivå. 2019 valdes han av Major League Baseball-laget New York Mets men har inte debuterat i världens bästa basebolliga.

Nu är han klubblös och hoppas få ett "farmarligakontrakt" hos någon MLB-klubb. Drömmen om en plats i MLB lever dock fortfarande – även fast vägen dit är svår.

– Det är alltid drömmen, säger han.

Hur bra är "Mondo"?

Hans yngre bror Armand valde som bekant stavhoppen och har OS-guld, VM-guld och är en av världens största friidrottsstjärnor. Men hade han platsat i det svenska basebollandslaget?

– Han måste nog testa med en riktig pitcher, hans golfsving kanske har påverkat hans basebollsving för mycket nu, säger Duplantis.

Han fortsätter:

– Men "Mondo" är uppenbarligen väldigt atletisk. Han skulle nog kunna stjäla några baser. Han var en bra spelare när han var yngre men har inte spelat på tio år. Men han var verkligen bra, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons