Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Landslagen portar spelare från ryska ligan

Svenska fotbollförbundet meddelar att spelare som representerar ryska klubbar inte är aktuella för spel i landslagen.
"För oss är det självklart att spelare som väljer att spela i en rysk klubb inte kan representera svenska landslag", säger ordförande Karl-Erik Nilsson.
Fotboll • Publicerad 13 september 2022
Förbundskapten Janne Andersson kommer inte ha några spelare från ryska ligan i sin trupp framöver. Arkivbild.
Förbundskapten Janne Andersson kommer inte ha några spelare från ryska ligan i sin trupp framöver. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sedan tidigare har Svenska fotbollförbundet (SvFF) kommunicerat att man inte kommer ha något sportsligt utbyte med Ryssland så länge som invasionen av Ukraina pågår.

Nu har man fattat beslut om att inte heller ta ut spelare som spelar för klubbar i den ryska ligan, i landslaget.

Norge portade mittfältare

Annons

"För oss är det självklart att spelare som väljer att spela i en rysk klubb inte kan representera svenska landslag i fotboll. Beslutet grundar sig i dels vår uppfattning om att Ryssland ej ska delta i vår idrott så länge kriget pågår samt utifrån den avstängning av ryska lag som Fifa (Internationella fotbollsförbundet) och Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) gjort. Om en svensk spelare, som är landslagsaktuell, fattar beslutet att spela i Ryssland medan det orättfärdiga kriget i Ukraina fortsätter så är den spelaren inte aktuell att representera Sverige", säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i ett uttalande.

Sedan tidigare har den svenska basketstjärnan Jonas Jerebko portats från landslagsspel efter att ha skrivit på för CSKA Moskva.

Det norska fotbollslandslaget meddelade häromdagen att mittfältaren Mathias Norrman inte är uttagningsbar efter att ha flyttat till Dynamo Moskva.

Truppen tas ut i morgon

För närvarande spelar ingen svensk spelare i ryska högstaligan. I mars kom besked från Uefa om att utländska spelare skulle tillåtas lämna sina ryska klubbar.

Samtliga svenskar, inklusive landslagsspelare som Viktor Claesson och Jordan Larsson, nyttjade optionen och lämnade Ryssland.

På onsdagen tas Sveriges nästa landslagstrupp ut på herrsidan till de kommande matcherna i Nations League. Under samlingen ställs Sverige mot Serbien på bortaplan den 24 september och mot Slovenien hemma den 27 september.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons