Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lägger ned tankarna på herr-EM i Sverige

Har du hoppats på ett fotbolls-EM för herrar i Sverige?
Då får du tyvärr glömma din dröm.
Fotboll • Publicerad 14 oktober 2021
Inga herr-EM-matcher på Friends Arena.
Inga herr-EM-matcher på Friends Arena.Foto: Anders Wiklund/TT

I flera år har drömmen om att, på något sätt, anordna herr-EM-matcher i Sverige funnits. Men nu ser det alltså ut att stanna vid just en dröm efter flera motgångar.

Sverige ansökte om att få vara ett av 13 värdländer i sommarens utspridda EM. Tanken var att få arrangera matcher på Friends arena i Solna. Men alternativet fick nobben av Europeiska fotbollsförbundet (Uefa).

Annons

Sedan 2016 har de skandinaviska länderna – Danmark, Norge och Sverige – gemensamt undersökt möjligheterna för ett samarrangemang av antingen EM 2024 eller 2028. Det förstnämnda mästerskapet tilldelades Tyskland – och nu begravs de skandinaviska arrangörsförhoppningarna även till det sistnämnda. Detta bara några dagar efter att det öppnades för möjligheten att ansöka om värdskapet.

– Nej, de nordiska förbunden har inte den arenakapaciteten som krävs för ett herr-EM. Således är det inte aktuell att ansöka för EM 2028, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Aftonbladet.

– Vi hade ju ambitionen att söka redan 2024, men backade då på grund av arenakraven, och det är inte möjligt för oss att klara 2028.

För att få anordna EM krävs minst en arena med kapacitet för 60 000 åskådare, och flera andra arenor med stor kapacitet. Friends arena tar in 50 000 åskådare, medan Parken i Köpenhamn tar in 38 000.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons