Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kubas basebollspelare får bli utlandsproffs

Boxarna har redan fått tillstånd att bli proffs. Nu ska även kubanska basebollspelare ges frihet att spela i utländska ligor och skriva egna kontrakt.
Baseboll • Publicerad 5 maj 2022
Kubas basebollandslag i OS-kvalet i fjol.
Kubas basebollandslag i OS-kvalet i fjol.Foto: Matias J Ocner/AP/TT

För en månad sedan lät det kommunistiska Kuba sina framgångsrika amatörboxare att bli proffs.

Nu tillåter man basebollspelare att skriva kontrakt med utländska ligor, utan att staten kräver att få en del av deras lön.

Annons

– Det här kommer att hjälpa till att utveckla kubansk baseboll, säger Juan Reinaldo Perez, ordförande i Kubas basebollförbund.

Det finns dock ett litet hinder, för att få spela i den amerikanska proffsligan MLB måste den politiska situationen mellan USA och Kuba först lösa sig.

2018 stoppade den dåvarande amerikanske presidenten Donald Trump ett avtal mellan Kuba och USA eftersom en del av kubanernas lön skulle gå till den kubanska staten.

Många kubanska idrottsstjärnor har hoppat av i samband med tävlingar utomlands, så sent som på onsdagen den olympiske brottningsmästaren Ismael Borrero som hoppade av i Mexiko.

Och i oktober i fjol försvann halva U23-landslaget i baseboll under VM i Mexiko.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons