Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kritik mot Tre Kronors KHL-beslut

Svenska ishockeyförbundet tillåter KHL-spelare i Tre Kronor.
Ett beslut som får hård kritik från sportjournalisten och kommentatorn Lasse Granqvist.
Ishockey • Publicerad 15 april 2022
Tre Kronor under OS i Peking. I mitten målvakten Adam Reideborn, till vardags i CSKA Moskva. Arkivbild.
Tre Kronor under OS i Peking. I mitten målvakten Adam Reideborn, till vardags i CSKA Moskva. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT
Lasse Granqvist jobbar till vardags på C|More, med att bland annat kommentera ishockey. Arkivbild.
Lasse Granqvist jobbar till vardags på C|More, med att bland annat kommentera ishockey. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Svenska basketbollförbundet valde nyligen att stoppa storstjärnan Jonas Jerebko från landslaget sedan han skrivit på för CSKA Moskva mitt under kriget.

Men svenska KHL-spelare är välkomna i Tre Kronor, så länge deras kontrakt skrevs innan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari. De kan alltså komma att representera Sverige i VM i maj.

Annons

– Det är klart att vi har diskuterat det. Ur vår synvinkel är det skillnad att gå in i ett avtal innan det hände, de visste ju inte det då, säger ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark.

– Helst ser vi så klart att ingen svensk spelare spelar i Ryssland just nu, fortsätter han.

"Ställ frågan"

Lasse Granqvist, profilerad kommentator på TV4/Cmore, är kritisk. I podden Sporthuset säger han att ishockeyförbundet måste ta frågan.

För TT utvecklar han sitt resonemang:

– Idrotten tog stark ställning då Ryssland exkluderades, men jag tycker inte att det är tillräckligt att sätta punkt där, säger han.

Totalt 35 svenskar har tillhört en KHL-klubb den här säsongen, men alla behövde inte fatta något beslut huruvida man skulle stanna i landet eller ej, grundserien var nämligen slut innan kriget inleddes.

I stället för att ta ett beslut som gäller samtliga spelare i KHL, tycker Lasse Granqvist att ishockeyförbundet ska ta det på individnivå.

– Fråga varje enskild spelare vad de tycker om Rysslands invasionskrig i Ukraina, ställ den frågan till dem, hör vad de säger och ta sedan ställning. Om de inte vet tillräckligt mycket: skicka information och fråga sedan igen.

Granqvist fortsätter:

– Sedan finns det en annan del i det, det kan finnas problem för spelarna att lämna, det är därför man måste prata med dem. Att kollektivt säga att spelare med avtal ingångna före 24 februari är uttagningsbara utan att ställa frågan är inte att ta ansvar.

Kritiserar inte spelare

Annons

Just avtalen är en fråga som Johan Stark menar gör det svårt att automatiskt stänga ute KHL-spelare från Tre Kronor. Att bryta ett kontrakt kan medföra problem för spelaren.

– Det är olika situationer. Om de blir skadeståndsskyldiga och om de har råd med det, och om de kan hitta nya jobb, säger Stark.

OS-forwarden Lucas Wallmark är en av svenskarna som har flyttat hem från Ryssland. Han bröt, tillsammans med Joakim Nordström, kontraktet med CSKA Moskva.

I veckan var Wallmark med i Tre Kronors trupp som mötte Norge i två träningslandskamper. Adam Reideborn och Klas Dahlbeck valde att stanna kvar i CSKA, som är framme i semifinal i KHL-slutspelet.

Och de var inte ensamma.

Spelarna får bestämma själv

I en intervju med Expressen säger Mattias Tedenby, forward i belarusiska Dinamo Minsk, att valet att stanna fattades tillsammans med alla utländska spelare.

– Vi kände alla att det kändes ganska lugnt och man vill inte lämna det laget man spelat en hel säsong för heller, säger Tedenby till tidningen.

Lasse Granqvist säger att alla spelare har rätt att själva bestämma var de vill spela. Samtidigt drar han paralleller till de sanktioner som införts mot ryska företag och privatpersoner.

– Sanktionerna innebär att man inte ska göra affärer med Ryssland. Är du där och spelar får man anse att det är en affärsrelation. Då har det ju inte någon större betydelse när kriget startade, säger han.

Annons

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig uppgift i faktarutan.

Fakta: Svenska spelare som valde att stanna i KHL

Totalt spelade 35 svenskar i KHL denna säsong. Gruppspelet var dock redan färdigspelat när kriget i Ukraina startade. Så endast spelare i de lag som nått slutspel tvingades välja om de ville stanna eller ej.

+ Spelare som är kvar i KHL (spelar semifinal):

CSKA Moskva, Ryssland: Adam Reideborn och Klas Dahlbeck.

SKA S:t Petersburg, Ryssland: Lars Johansson och Oscar Fantenberg.

Metallurg Magnitogorsk, Ryssland: Linus Hultström och Linus Videll.

Traktor Tjeljabinsk, Ryssland: Lawrence Pilut.

+ Spelare som stannade men som åkt ur slutspelet:

Dinamo Minsk, Belarus: Malte Strömwall, Adam Almquist, Lukas Bengtsson, Anton Lindholm och Mattias Tedenby.

Dynamo Moskva, Ryssland: Oscar Lindberg, André Petersson och Anton Wedin.

Barys Nur-Sultan, Kazakstan: Olle Alsing, Eric Martinsson, Jacob Berglund och Jakob Lilja.

Avangard Omsk, Ryssland: Viktor Svedberg.

Spartak Moskva, Ryssland: Oscar Dansk, Tim Heed och Emil Pettersson.

Severstal Tjerepovets, Ryssland: Robin Press och Jakob Stenqvist.

Källa: Hockeynews.se

Fakta: Svenska spelare som valde att stanna i KHL

20 och 21 april – Träningslandskamp mot Danmark i Halmstad.

25 april–1 maj – Czech Hockey Games (Tjeckiens del av Euro Hockey Tour)

2–8 maj – Beijer Hockey Games i Stockholm (Sveriges del av Euro Hockey Tour)

11–30 maj – VM i Finland

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons