Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Krisstödet: 554 miljoner till idrotten i nästa vecka

554 miljoner kronor delas ut i coronastöd till idrotten av Riksidrottsförbundet i nästa vecka.
Störst stöd får ishockeyn med närmare 195 miljoner.
Idrott • Publicerad 16 november 2020
554 miljoner kronor kommer delas ut i coronastöd till idrotten av Riksidrottsförbundet i nästa vecka. Arkivbild.
554 miljoner kronor kommer delas ut i coronastöd till idrotten av Riksidrottsförbundet i nästa vecka. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Ishockeyn får det största coronastödet, på 195 miljoner kronor. Arkivbild.
Ishockeyn får det största coronastödet, på 195 miljoner kronor. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT

Coronapandemin har ställt till det för idrotten.

Publik har förbjudits eller begränsats och till följd av detta riskerar flera klubbar och föreningar enorma ekonomiska konsekvenser.

Annons

Men från och med nästa vecka, den 23 november, börjar Riksidrottsförbundet, RF, att betala ut stöd till de föreningar som sökt för uteblivna intäkter och kostnader på grund av corona.

Under måndagen fattade RF:s styrelsebeslut om fördelningen av regeringens nya stödpaket till idrotten.

Hockeyn får mest

Totalt tilldelas 158 miljoner kronor till 2 123 föreningar för perioden juli till september och över 300 föreningar inom lagbollidrotternas högsta serier blir tilldelade 327 miljoner kronor för hela perioden juli till december.

Dessutom får ett hundratal föreningar med ett antal stora evenemang, som bland annat Lidingöloppet och Cykelvasan, stöd på totalt 69 miljoner kronor.

– Vi har ett läge när smittan går åt fel håll så vi måste försöka hjälpa till så gott vi kan. Jag tror det här skickar ett hopp. Men det är en kompensation för förlorade intäkter och det ska man ska ha klart för sig, säger RF-ordföranden Björn Eriksson till TT.

Ishockey, fotboll och friidrott är de sporter som får störst stöd för det tredje kvartalet. De tilldelas närmare 195 miljoner, 159 miljoner, och 47 miljoner kronor vardera.

– Förklaringen till det är väldigt enkel. Hockeyn spelar mycket fler matcher än fotbollen och för dem är publikintäkterna större. De ställde in hockeysäsongen när pandemin började och hade inget slutspel. Det är ren matematik. Det är logiskt att det blir så.

Villkor ställda

En debatt som blossat upp kring stödpengarna från regeringen är att vissa klubbar värvat flertalet spelare under pandemins gång. Regeringen har därför påpekat att ett ansvarstagande under den här perioden ska premieras med ett högre belopp.

– Vi i RF kommer ha möte med fotboll och hockey där de ska ta fram ett förslag hur de ska bemöta villkoren. De har ett eget ansvar att leva upp till villkoren, påpekar Eriksson.

Den 20 november får varje specifik förening besked om hur stor utbetalningen blir.

Annons

Hittills har RF fördelat sammanlagt 1,5 miljarder kronor – 500 miljoner under våren och en miljard under hösten – i särskilt kompensationsstöd på grund av pandemin. För perioden 1 oktober till 31 december har RF kvar 446 miljoner att dela ut av det stöd på en miljard som tilldelats.

Riksidrottsförbundet har redan bett regeringen om ytterligare två miljarder kronor för 2021.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons