GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Krisplan för fotbollen: Spelas som enkelserier

Nu har Svenska Fotbollförbundet tagit beslut om alla fotbollsserier under superettan och elitettan.
FK Karlskronas spelstart är satt till den 21 maj, de lägre serierna serierna får vänta till mitten av juni och ska dessutom avgöras som enkelserier.

På sin hemsida skriver Svenska Fotbollförbundet att förbundsstyrelsen har nu beslutat om åtgärder kring övriga förbundstävlingar. Även här skjuts spelstart till maj-juni och de lägre förbundsserierna kommer att avgöras som enkelserier.

Förbundsstyrelsen har också enats om rekommendationer till distrikten, som vägledning för den regionala och lokala tävlingsverksamheten, samt beslutat att tills vidare skjuta upp resterande matcher i det pågående futsalslutspelet för herrar.

Sedan tidigare har allsvenskan, OBOS damallsvenskan, superettan, elitettan och Svenska Cupen skjutits på framtiden med målet att starta i slutet av maj eller början av juni. SvFF:s

– Coronautbrottet innebär exceptionella utmaningar för vårt samhälle. Svensk fotboll måste ta sitt ansvar och på bästa sätt försöka bidra till att situationen hanteras så effektivt som möjligt, så att riskerna för smittspridning minimeras. Men vi ser också till att det fortfarande, om man vidtar alla de åtgärder som Folkhälsomyndigheten uppmanar till, finns möjligheter att ägna sig åt fotboll runtom i landet. Det är också att ta ansvar för folkhälsan, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Jag känner mig trygg i att vi har hittat en bra lösning som svarar upp mot den bedömning av läget som ansvariga myndigheter just nu gör, och vad detta i sin tur kräver av oss. Samtidigt är vi medvetna om att läget snabbt kan förändras och att ytterligare åtgärder kan bli nödvändiga. Om så sker är vi redo att fatta nya beslut, fortsätter han.

Det här är de riktlinjer som Svenska Fotbollförbundet skickat ut under onsdagen, gällande serierna under elitfotbollen, det vill säga herrar division 2 och nedåt, damer division 1 och nedåt.

Ettan herrar

Ettan, där FK Karlskrona spelar, spelas med start den 21 maj, men seriestart senareläggs ytterligare om samhällsläget förvärras. Det är viktigt att betona att detta är baserat på ett unisont önskemål från föreningarna och dess intresseorganisation Ettanfotboll och är en utgångspunkt för att de ska kunna planera sin verksamhet. Om samhällsutvecklingen och myndighetsdirektiv inte möjliggör en seriestart vid Kristi Himmelfärdshelgen, kommer beslutet att omprövas.

Division 2 herrar, division 3 herrar och division 1 damer

Seriestart för division 2 herrar, division 3 herrar och division 1 damer senareläggs till sommaren (start mitten av juni) och dessa serier spelas som enkelserier med synkronisering mot distriktsserierna. Detaljfrågor kring exakt seriestart och spelordning återkommer till föreningarna i inledningen av april.

I division 2 har vi Blekingelagen Asarums IF och IFK Karlshamn.

I division 3 återfinns kvartetten Ronneby BK, Saxemara IF, FK Karlshamns United och Sölvesborgs GoIF.

I damettan spelar Asarums IF och nya damkonstellationen Nättraby GoIF/Karlskrona FF.

Beslutet att genomföra dessa serienivåer som enkelserier tas som en sista utväg utifrån myndigheternas prognoser för kring smittspridningen under april/maj och för att inte tvinga föreningarna att med förskjuten seriestart spela oavbrutet varje helg under sommar och höst.

Kvalspel

Kvalspel till allsvenskan och superettan synkroniseras i årsplanerna mellan allsvenskan, superettan och ettan.

Kvalformatet mellan fotbollsettan och division 2 (herrar) förändras på så sätt att lag 13 i söderettan och lag 13 i norrettan möts i dubbelmöten om en plats i division 1 2021, och de sex tvåorna i division 2 herrar gör upp om en plats i samma serie. Ändringen görs för att skapa sportsliga förutsättningar för de deltagande lagen.

Kvalspel till damernas elitettan samt till division 2 och division 3, herrar, inleds och genomförs enligt tidigare fastställt format och enligt fastställd tidsplan.

Övriga förbundstävlingar

Matchspel i samtliga övriga förbundstävlingar skjuts upp tills vidare, vilket inkluderar distriktsungdomsturneringarna, ligacupen (där B-slutspel ställs in) och slutspelet i Svenska Futsalligan (SFL). SvFF återkommer, efter samråd med Svensk elitfotboll, Sef, Elitfotboll dam, EFD, och berörda föreningar, senast den 15 april med besked om hur dessa tävlingar ska hanteras.

Så länge som slutspelet i SFL inte är slutfört är inte heller någon officiell SM-segrare korad.

Här kan du läsa om Svenska Fotbollförbundets nya riktlinjer för fotbollen.

Division 4, 5, 6 herrar och division 2, 3, 4 damer

Svenska Fotbollförbundets styrelse har enats om rekommendationer till distrikten, som vägledning för den regionala och lokala tävlingsverksamheten.

Här är Svenskans rekommendation till distriktsförbunden, Blekinge FF bland annat:

”Varje distriktsförbund har enligt gällande stadgar och tävlingsbestämmelser mandat att fatta beslut om sin tävlingsverksamhet. SvFF:s styrelse vill dock betona vikten av att svensk fotboll håller ihop och att vi så långt som möjligt upprätthåller en gemensam linje, även i fråga om distriktsverksamheten.

När det gäller distriktens tävlingsverksamhet är SvFF:s rekommendation att folkhälsan – och fotbollens ansvar att motverka smittspridningen – ska stå i fokus. Sedvanlig lokal träningsverksamhet och träningsmatcher bör därför kunna genomföras, men distriktsförbunden bör överväga att, i linje med SvFF:s beslut i fråga om förbundstävlingarna, skjuta på tävlingsstarten”.

I rådande läge bör det prioriteras att hålla igång fotbollen, men inte att genomföra tävlingsmatcher till varje pris. Om distriktsförbunden väljer att starta upp tävlingsverksamheten som planerat, är det SvFF:s skarpa rekommendation att distriktet, vid den prövning som görs, tills vidare visar en mycket stor lyhördhet för de föreningar som vill skjuta upp en match på grund av att en eller flera spelare uppvisat förkylningssymptom.

I fråga om matcher för barn upp till och med tolv år – spel utan hets, där det varken sätts samman en tabell eller koras segrare – kan utgångspunkten vara att genomföra de lokala matcherna som planerat, dock alltid med iakttagande av myndigheternas aktuella råd och riktlinjer.

Om matcher genomförs ska arrangerande förening alltid beakta Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott och information om mindre evenemang.

Vi söker Blekinge FF för kommentarer.

Läs mer