Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Krisplan efter dödsskjutningen: "Rätt läskigt"

Stockholms stad stänger Mälarhöjdens idrottsplats efter dödsskjutningen i onsdags kväll.
Samtidigt har Djurgården Hockey aktiverat en krisplan och Stockholms fotbollsförbund manar till extra vaksamhet.
– Det är klart att man måste vara mer vaksam, så är det tyvärr, säger Lars Ekholmer, ordförande i Stockholms fotbollsförbund.
Brott • Publicerad 28 september 2023
Polis på plats på Mälarhöjdens IP efter skjutningen i onsdags kväll.
Polis på plats på Mälarhöjdens IP efter skjutningen i onsdags kväll.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det var strax före kl 19 i onsdags som larm kom om skottlossning på Mälarhöjdens IP i Fruängen i södra Stockholm.

En ung man sköts till döds och under händelsen tränade flera ungdomslag på idrottsplatsen. Gråtande barn och deras ledare sökte skydd i omklädningsrum, enligt Aftonbladet.

Annons

Samtidigt hade Stockholms fotbollsförbund styrelsemöte i ett annat ärende, men diskussionen kom in på gängvåldet och dödsskjutningarna som skakar Sverige.

– Vi pratade om att skjutningarna kommer närmare och precis då hände det. Det är rätt läskigt, säger Lars Ekholmer.

Han menar att hela idrotten, Riksidrottsförbundet, nationella idrottsförbund och klubbar måste arbeta tillsammans i frågan kring gängvåldet.

I förra veckan gick AIK Fotboll ut och larmade om att gängkriminella rör sig runt träningarna på Skytteholms IP för att försöka värva unga.

– Det är ett samhällsproblem som kräver polisiärt arbete, men vi inom idrotten måste också se vad vi kan göra, säger han.

"Följ med på träningen"

TT: Vad skulle du säga till oroliga föräldrar och barn?

– Det är klart att man måste vara mer vaksam, så är det tyvärr. Det är för mycket nu. Samtidigt vill man inte sluta leva och verka. Man måste vara mer vaksam, titta om det är något runt idrottsplatsen som är skumt.

– Man kanske ska plocka in någon fler förälder, att föräldrar går med sitt barn och tittar på träningen till exempel. Sedan är det upp till idrottsföreningen att bedöma situationen, säger han.

Stockholms fotbollsförbund har flyttat en match i ungdomsserien S:t Erikscupen som skulle ha spelats i helgen på Mälarhöjdens IP.

Aktiverar krisplan

Samtidigt har Djurgården Hockey, som har sin ungdomsverksamhet på Mälarhöjdens IP, aktiverat en krisplan, skriver klubben på sin webbplats. Flera av klubbens ungdomslag förberedde sig för eller bedrev hockey när dödsskjutningen inträffade.

Annons

"Vårt främsta fokus nu kretsar kring våra ungdomar, ledare och föräldrar. Föreningen har aktiverat sin krisplan och professionell hjälp kommer omgående att sättas in redan under torsdagen för att stötta och erbjuda möjlighet att tala om det inträffade", skriver Djurgården.

Idrottsförvaltningen i Stockholms stad tog under torsdagen beslutet att stänga Mälarhöjdens IP under torsdagen och fredagen och därefter tas ett nytt beslut.

– Det är förvaltningens beslut för att framför allt kunna ta hand om våra medarbetare och se hur vi sedan kan öppna upp. De är så klart påverkade så det är vårt fokus att ta hand om dem, säger Jenny Berg, kommunikationschef på idrottsförvaltningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons