Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kravet: Fler spelare som tar ansvar

Förbundskaptenen Janne Anderssons filosofi bygger på delaktighet och engagemang från spelarna.
Det göder han med att dela ut ansvar. Något han vill han se mer av på planen.
Fotboll • Publicerad 14 september 2022
Dejan Kulusevski och Alexander Isak är två spelare Janne Andersson vill ska kliva fram ännu mer. Arkivbild.
Dejan Kulusevski och Alexander Isak är två spelare Janne Andersson vill ska kliva fram ännu mer. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
"Vi har ett antal spelare i dag som har spelat 25–35 landskamper. De har tagit ansvar men ska kunna ta ännu mer", säger Janne Andersson.
"Vi har ett antal spelare i dag som har spelat 25–35 landskamper. De har tagit ansvar men ska kunna ta ännu mer", säger Janne Andersson.Foto: Tim Aro/TT

Tidigare tydliga ledare i landslagstruppen var Andreas Granqvist, Sebastian Larsson, Mikael Lustig och Marcus Berg. Samtliga lämnade landslaget efter EM-slutspelet sommaren 2021.

De lämnade över till erfarna herrar som Robin Olsen, Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg.

Annons

En reflektion från playoffspelet till VM i mars och de fyra landskamperna i Nations League i juni är att fler spelare måste kliva fram.

– En viktig del i ett fotbollslag är ledarskapet på planen, att spelarna ska kunna styra upp det hela när det blåser lite. Är det något vi kommer att prata om på samlingen är att fler spelare tar för sig.

– Vi har ett antal spelare i dag som har spelat 25–35 landskamper. De har tagit ansvar men ska kunna ta ännu mer, säger Andersson.

Kliv fram, stjärnor!

Han pekar ut Alexander Isak och Dejan Kulusevski som exempel på spelare han vill se bli mer tongivande.

– Det är spelare som har visat att de är beredda att ta ansvar för vårt landslag. Det är viktigt att de gör det. De har personligheterna, de spelar i en liga och i lag där de får med sig mycket goda erfarenheter som de kan ta med in i landslaget.

– Landslagsmässigt är de ganska gamla, åldersmässigt inte och det är upp till mig att driva det här framåt med de här spelarna. Det är inte en spelare som ska styra på planen utan vi måste hjälpas åt på olika sätt, genom bra aktioner.

Janne Andersson vill inte säga att det brustit i ledarskap och ansvar.

– Men det är något vi klart har identifierat som något viktigt att jobba med.

Välkomnar Lindelöf

Att ansvarsfördelningen var något svajig i landskamperna i juni förklaras av mängden skador och återbud, olika lag på planen och avsaknaden av erfarna spelare som Albin Ekdal och Nilsson Lindelöf.

Nu är den senare tillbaka. Andersson har saknat sin lagkapten och främste mittback.

Annons

– Tittar man på mittbackssituationen dissar jag inte någon som kan gå, säger han.

Förbundskaptenens linje att styra med en fast hand, samtidigt som han tror starkt på vad spelarna tycker och tänker, mynnade ut i en grundlig analys i somras.

– Vi gjorde en skriftlig utvärdering för att få ta del av spelarnas synpunkter. De fick tycka till om sin egen roll och så vidare. Deras syn är ganska lik vår, att vi inte var synkade i vårt försvarsspel.

"Förvånansvärt samstämmigt"

TT: Hur omfattande var utvärderingen och hur samstämmiga var svaren? Fanns det något som stack ut och överraskade dig?

– Jag kan inte säga att något stack ut. Det var förvånansvärt samstämmigt. Några skrev att "jag har inte spelat med honom tidigare så det var inte så enkelt" och "aldrig med honom framför mig" och det är klart att det påverkar prestationen.

– Vi vill göra spelarna delaktiga i processen även om det otvivelaktigt är jag som ska peka ut riktningen, säger Andersson.

Fakta: Svenska truppen till Nations League-avslutningen

Målvakter: Robin Olsen, Aston Villa, Kristoffer Nordfeldt, AIK, Andreas Linde, Greuther Fürth.

Försvarare: Joel Andersson, Midtjylland, Daniel Sundgren, Maccabi Haifa, Ludwig Augustinsson, Aston Villa, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Edvin Kurtulus, Hammarby, Isak Hien, Hellas Verona, Aiham Ousou, Slavia Prag, Filip Dagerstål, Lech Poznan, Martin Olsson, Malmö.

Mittfältare: Emil Forsberg, Leipzig, Jens Cajuste, Reims, Kristoffer Olsson, Midtjylland, Jesper Karlström, Lech Poznan, Mattias Svanberg, Wolfsburg, Patrik Wålemark, Feyenoord.

Anfallare: Alexander Isak, Newcastle, Dejan Kulusevski, Tottenham, Anthony Elanga, Manchester United, Viktor Gyökeres, Coventry, Viktor Claesson, FC Köpenhamn, Robin Quaison, Al-Ettifaq, Mikael Ishak, Lech Poznan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons