Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Klubbar kritiseras – stänger inte av supportrar

Få allsvenska klubbar stänger själva av supportrar för ordningsstörningar. Totalt bara 38 stycken enligt Aftonbladets sammanställning.
– Ett skämt, säger en polis till tidningen.
Fotboll • Publicerad 2 juni 2023
Få avstängningar av supportar görs av klubbarna. Arkivbild.
Få avstängningar av supportar görs av klubbarna. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Enligt överenskommelsen 2021 ska inte klubbar längre straffas för supportrarnas överträdelser kring matcherna, utan bara de enskilda förövarna. Detta genom tillträdesförbud, som bestäms av åklagare och handlar om brott som kan störa ordningen eller äventyra säkerheten vid en match, eller arrangörsavstängning som innebär att klubbarna själva kan stänga av supportrar för ordningsstörning.

Enligt Aftonbladet har i nuläget 100 personer tillträdesförbud och ytterligare 100 står under utredning. Däremot är bara 38 avstängda av klubbarna.

Annons

Polisen tycker att klubbarna borde ta större ansvar och stänga av fler. De allsvenska klubbarna anser att de är bakbundna då de varken får avkräva en besökare legitimation eller granska videoövervakningen i efterhand.

– Vi klubbar är blinda, så uppåt 40 avstängda i allsvenskan är bra, säger Hammarbys säkerhetsansvarig Göran Rickmer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons