Colak efter krossen: Vill bara ha mer"

Skillnaden mellan en serieledare och en nykomling har sällan varit tydligare.
Malmö körde över Degerfors på Stora Valla, 5–0 – efter tre mål på fyra minuter i början av andra halvlek.
Fotboll • Publicerad 17 juli 2021
Malmö firar mot Degerfors.
Malmö firar mot Degerfors.Foto: Tommy Pedersen/TT

Det var det allsvenska fotbollsmötet där Ola Toivonen skulle komma hem och övertygas om att han borde ha valt det lilla laget i rött och inte storklubben i himmelsblått.

Men den förra landslagsanfallaren, som var på plats på Stora Valla, är långtidsskadan och hans lagkamrater ryckte på axlarna åt gulliga sommarmanus och struntade fullkomligt i att Degerfors inte hade tappat poäng på sin hemmaarena.

I stället visade Malmö tydligt vilket av lagen som leder allsvenskan och dominerade mötet stort, vilket speglades i segersiffrorna.

– Vi vinner med 5–0. Det säger väl det mesta, säger Anders Christiansen.

”Som en drog”

Trots det stora övertaget behövde gästerna hjälp med sina två första mål.

Först var det Degerfors lagkapten Oliver Ekroth som styrde Antonio Colaks skott i eget mål och sedan rammade Sean Sabetkars tänkta undanrensning Adi Nalic som precis som Colak fick se bollen gå i en båge över en chanslös Ismael Diawara i Degerfors mål.

Colak, som tillhör grekiska Paok, har i och med ledningsmålet mot Degerfors hittat nätet fem matcher i följd.

– Det är som en drog, man vill bara ha mer, säger kroaten och ber omedelbart om ursäkt för ordvalet.

Fem minuter in i andra halvlek avgjorde Malmös danska EM-spelare Anders Christiansen matchen när han satte 3–0.

– Vi har lite tur med de två första målen men vi har bra kontroll och skapar mycket chanser. Vi har hittat en bra rotation i laget och alla bidrar när de får chansen, säger Christiansen som själv inte fick någon speltid i EM.

– Det känns i kroppen men det är skoj att spela, säger han.

Degerfors kollapsade i värmen och knappt fyra minuter efter 0–3-målet hade Malmö spätt på till 5–0. Inhopparen Veljko Birmancevic hittade rätt två gånger på 119 sekunder.

”Käkar upp oss”

I och med storförlusten mot Malmö har Degerfors 1–10 i målskillnad på två matcher, inräknat 1-5 mot Hammarby i den senaste bortamatchen.

Lagkaptenen Oliver Ekroth är ändå inte orolig.

– Absolut inte. Det är inte de här lagen vi ska slå. I dag möter vi Sveriges utan tvekan bästa lag. Som nykomling kan man inte sätta en fot fel om man ska ha chansen, säger mittbacken.

Trots det var förlusten svår att ta.

– Det är segt. Vi är ängsliga och rädda och visar oss inte för varandra. De käkar upp oss, säger Ekroth.

RÄTTAD: I en tidigare version förekom fel målordning. Rätt är att Veljko Birmancevic gjorde 4–0 och 5–0.