Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

OS tillbaka i SVT – sänder till och med 2032

OS är tillbaka i SVT.
Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kommer kanalen att sända.
Olympiskt • Publicerad 16 januari 2023
SVT kommer att sända OS från 2026.
SVT kommer att sända OS från 2026.Foto: Laurent Gillieron/AP/TT

Det är EBU, European Broadcasting Union, som säkrat fri-tv-rättigheterna från IOK, den Internationella olympiska kommittén.

Det gör det möjligt för public service-bolagen i Europa att sända OS.

Annons

– Det har varit långa och intensiva, och stundtals svåra, förhandlingar. Men de har resulterat i att SVT kommer att kunna sända OS från 2026 och framåt, säger Hanna Stjärne.

"Glädjande"

SVT har säkrat rättigheterna till fyra OS, 2026, 2028, 2030 och 2032 och ska nu börja utforma sändningarna.

– Jag ser fram emot att alla i Sverige ska kunna se OS, och kunna samlas kring OS. Tv har såklart utvecklats mycket sedan 2012, både i tv-kanalerna och online och det kommer att märkas i sändningarna men det jobbet börjar nu, säger Stjärne.

Senast SVT sände OS var sommarspelen 2012 i London. Därefter har tv-rättigheterna till OS legat hos internationella kommersiella tv-bolag med stora plånböcker.

– Vi har säkrat de här rättigheterna tillsammans med de andra public service-bolagen i Europa, vilket har underlättat. Vi har skött det här på ett väldigt ansvarsfullt sätt, ekonomiskt. Sedan kan jag inte kommentera enskilda summor, säger Stjärne.

Från Sveriges olympiska kommitté (SOK) sida välkomnades beskedet.

"Oerhört glädjande att många svenskar kommer att kunna följa OS-sändningarna framöver", säger Anders Larsson, tillförordnad ordförande, i ett pressmeddelande.

Digitala rättigheter till Discovery

Discovery, som har rättigheterna för OS 2024, har förvärvat betal-tv-rättigheterna 2026–2032.

Vad det betyder för de svenska tv-tittarna kan dock inte Hanna Stjärne svara på.

– Du får fråga Discovery om hur de har tänkt lägga upp det, men vi har rättigheter att sända både i våra kanaler och online, säger hon.

Annons

"Att vi lyckas säkra de digitala rättigheterna för spelen som sträcker sig 2026 till 2032 är fantastiskt för Warner Bros. Discovery. För tittarna innebär det att de fortsatt kommer kunna följa varenda ögonblick av de kommande olympiska spelen på våra plattformar", säger Morten Johannessen på Discovery i ett pressmeddelande.

TT söker Discovery Networks.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons