Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Klart: Kompromissar kring Champions League

Den europeiska klubbfotbollens stora turnering ska göras om rejält.
Till 2024 ska Champions League utökas med fyra lag, ett nytt serieformat ska införas och fler matcher ska spelas.
Fotboll • Publicerad 10 maj 2022
Champions League görs om rejält från och med säsongen 2024–25. Arkivbild.
Champions League görs om rejält från och med säsongen 2024–25. Arkivbild.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Representanter för det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, de stora klubblagen och ligorna har kommit överens om hur framtidens Champions League ska se ut.

Planer har utarbetats med målet att förändra turneringen helt och hållet, med fler lag och fler matcher – och många av förslagen har mött hård kritik.

Annons

Nu har en kompromiss hittats. Som tidigare planerat slopas gruppspelet fullt ut och i stället skapas en gemensam grundserie med alla deltagande klubbar. Där kommer lagen däremot "endast" spela åtta matcher mot åtta olika motståndare, snarare än tio som ursprungstanken var.

Uefa kommer använda sig av ett så kallat "swiss system", schweiziskt system – ofta applicerat inom schackvärlden – för att resultatet ska bli så rättvist som möjligt trots att alla lag inte möter varandra.

Kritiserades hårt – tvingas backa

Förändringarna introduceras till säsongen 2024–2025 och då ska även turneringen växa från 32 till 36 lag. Liknande förändringar kommer även att genomföras i underturneringarna Europa League och Europa Conference League.

Uefa hade tidigare planerat att ge två av de nya platserna till lag som gjort bra resultat i turneringen tidigare men inte kvalificerat sig denna gång – en slags livboj för underpresterande storklubbar. Ett förslag som kritiserats starkt då det ansågs underminera den sportsliga tävlan.

Nu ska dessa platser i stället gå till lag från de två nationers ligor med högst Uefa-rankning baserat på insatserna i europeiska tävlingar föregående säsong.

"Uefa har i dag visat att vi är fast beslutna om att respektera de fundamentala värdena av sporten och försvara nyckelprincipen om öppen tävling, med kvalificering baserat på sportsliga meriter, helt i linje med värderingarna och den solidaritetsbaserade europeiska sportmodellen", säger Uefas ordförande Aleksander Ceferin i ett uttalande.

Endast åtta lag direkt till slutspel

De två övriga extraplatserna tillfaller ett ytterligare lag från den femterankade ligan i Europa – i nuläget franska Ligue 1 – samt en inhemsk mästare som inte är automatiskt kvalificerad.

I det nya formatet med en gemensam grundserie, snarare än åtta grupper, kommer endast åtta lag att ta sig direkt till åttondelsfinalen. För lag som slutar mellan en nionde och 24:e plats väntar playoff för att ta sig till slutspelet.

Tio veckor per år ska öronmärkas åt europeiska matcher från 2024, två av dessa för matcher i Europa League och Europa Conference League.

Minskade intäkter

Uefa hade tidigare aviserat en önskan om att öka antalet Champions League-matcher med 100 stycken per år men har nu fått stanna vid 64 matcher.

Annons

Detta kommer att ha en effekt på Uefas beräkningar om en ökad årlig inkomst på 40 procent från sina klubblagsturneringar. I dagsläget drar organisationen in runt 37 miljarder kronor årligen från dessa.

"Detta är ett bevis på europeisk fotboll står mer enad än någonsin", säger Aleksander Ceferin.

Fakta: Det nya Champions League-formatet

+ Införs till säsongen 2024–2025.

+ Gruppspelet slopas till förmån för en gemensam grundserie där klubbarna möter åtta olika motståndare i åtta matcher.

+ Allt ska avgörs enligt turneringsformatet "swiss system" (schweiziskt system), som ofta används inom schackvärlden. Det ska säkerställa att sluttabellen blir sportsligt rättvis, trots att man inte möter alla motståndare.

+ Antalet lag ökar från 32 till 36 lag.

+ Antalet matcher ökar med 64 stycken.

+ Europa League och Europa Conference League utökas till 36 lag med med åtta grundseriematcher i den förstnämnda och sex matcher i den sistnämnda.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons