Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kindberg polisanmäler åklagaren: "Rättsskandal"

Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg, som just nu står inför rätta åtalad för mutbrott, har polisanmält åklagaren i målet.
Brott • Publicerad 13 maj 2022
ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg har polisanmält åklagaren som åtalat honom för bland annat mutbrott. Arkivbild.
ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg har polisanmält åklagaren som åtalat honom för bland annat mutbrott. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I polisanmälan, som skickades in på torsdagen, skriver Daniel Kindberg att chefsåklagare Martin Bresman vid riksenheten mot korruption "medvetet förbisett den absoluta åtalsplikt som åklagare har i sin tjänst".

– Det stämmer naturligtvis inte, säger den anmälde åklagaren Martin Bresman till TT och tillägger att det inte är helt ovanligt att den som är åtalad för brott inte är nöjd med åklagarens beslut.

Annons

Anmälan skickades in mitt under den pågående rättegången i Östersunds tingsrätt där ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg står åtalad misstänkt för grovt tagande av muta, medhjälp till grovt bokföringsbrott alternativt medhjälp till försvårande av skattekontroll (grovt brott). Fyra andra män är åtalade i samma mål.

Misstänkta mutor

Enligt stämningsansökan ska Daniel Kindberg under åren 2014 till 2018, när han var vd för det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem, "begärt otillbörliga förmåner och sedan tagit emot dessa", av en leverantör.

Detta ska ha skett genom att Kindberg från sina egna bolag skickat 31 fakturor rörande konsulttjänster till leverantören, som totalt betalat ut 5 545 000 kronor till Kindbergs bolag. Enligt åklagaren är dessa utbetalningar att betrakta som mutor.

Den anmälan om brott mot åtalsplikten som Kindberg nu lämnat in mot åklagaren i det pågående målet, Martin Bresman, handlar om att åklagaren ska ha avstått från att åtala en annan företagare för att ha skickat en falsk faktura. Enligt polisanmälan ska åklagaren ha gjort det för att företagaren skulle lämna uppgifter om Kindberg "i så kallad kronvittnes anda".

Lagligen grundat

Chefsåklagare Martin Bresman säger att frågan var uppe under gårdagens förhandling i tingsrätten.

– Jag har förklarat mina beslut och varför jag då i några fall valt att inte väcka åtal och att det är lagligen grundade beslut. Jag känner mig säker på att det är riktigt och om han inte anser det har han alla möjligheter att få saken prövad, säger Bresman.

Daniel Kindberg är dock helt säker på att saker och ting inte gått rätt till.

– Jag menar att rättssäkerheten och rättssystemet sätts ur spel när den utredande delen i processen bryter mot lagen och den opartiskhet som ska råda. Jag menar att det här är en stor rättsskandal. Det kan inte betecknas som annat än korrupt, säger Daniel Kindberg.

TT: Har du någon förhoppning om att den här anmälan ska påverka åtalet mot dig i en positiv riktning?

– I sak tror jag inte att anmälan kommer att påverka de åtalspunkter som ligger mot mig. Jag hoppas att systemet inte ska straffa mig, men det kommer ju inte att belöna mig på något sätt, säger Daniel Kindberg.

Annons

Fakta: Avdelningen för särskilda utredningar

Avdelningen för särskilda utredningar (SU) är en fristående och oberoende avdelning inom Polismyndigheten som utreder misstänkta brott som bland annat polisanställda, polisstudenter, domare och åklagare kan ha gjort sig skyldiga till.

Under förra året rörde 3,2 procent av anmälningarna som inkom till avdelningen Åklagarmyndigheten.

Alla anmälningar som kommer in till eller upprättas vid SU överlämnas till åklagare vid Särskilda åklagarkammaren för beslut om förundersökning ska inledas eller inte.

Det är dessa åklagare som är förundersökningsledare i SU:s ärenden och som bestämmer vilka utredningsåtgärder som ska genomföras och om en förundersökning ska leda till åtal eller läggas ned.

Källa: Polismyndigheten

Fakta: Avdelningen för särskilda utredningar

Daniel Kindberg blev ordförande för Östersunds FK 2010. Året därpå anställdes den brittiske tränaren Graham Potter. Han ledde klubben till superettan 2012 och vidare till allsvenskan 2015.

2017 vann ÖFK svenska cupen, vilket ledde till kval till Europa League där klubben gjorde succé och gick vidare till gruppspelet. I slutspelet blev dock Arsenal Östersundslaget övermäktigt.

I april 2018 anhölls Daniel Kindberg misstänkt för ekonomisk brottslighet. Kort därefter sade Kindberg upp sig från jobbet som vd för Östersundshem. Han tog också timeout från sitt uppdrag som ordförande för ÖFK.

Kindberg släpptes från häktet efter två dagar, men misstankarna mot honom kvarstod och stärktes under tiden, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Måndagen den 10 december 2018 väckte åklagaren Nicklas Jeppsson åtal mot Kindberg och ytterligare två män. Åtalspunkterna var bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Den 5 september inleddes rättegången mot ÖFK:s före detta ordförande och de andra två männen, i Ångermanlands tingsrätt.

Samtidigt gick det allt sämre för ÖFK i allsvenskan. Klubben blödde ekonomiskt och arbetade för att undvika konkurs.

Den 5 november 2019 dömde Ångermanlands tingsrätt Daniel Kindberg till tre års fängelse och näringsförbud samt att solidariskt betala 13 miljoner kronor i skadestånd till de bolag som drabbats av brottsligheten.

Svenska fotbollförbundet meddelade den 26 november 2019 att Östersund FK Elitfotboll AB inte beviljades elitlicens inför 2020. Orsaken var att klubben inte uppfyllde de ekonomiska krav som ställdes på klubbar som ska spela i allsvenskan.

ÖFK överklagade beslutet om den indragna licensen och presenterade en ekonomisk plan, som bland annat innefattade en ny utländsk, icke namngiven, storsponsor, som skulle garantera driften av klubben den kommande säsongen.

Den 23 december meddelade Överklagandenämnden sitt beslut: ÖFK:s överklagan bifölls, vilket innebar att klubben behöll sin elitlicens – och sin allsvenska plats.

Med den räddade elitlicensen slutade ÖFK på 13:e plats i allsvenskan 2020. 2021 åkte klubben ur allsvenskan och spelar i år i superettan.

Tingsrättens fällande dom överklagades av alla parter.

Den 3 december 2021 friade hovrätten för nedre Norrland Daniel Kindberg och de två medåtalade på samtliga åtalspunkter.

Den 26 april inleddes en ny rättegång mot Daniel Kindberg och fyra andra män gällande mutbrott. Kindberg är åtalad för för grovt tagande av muta, medhjälp till grovt bokföringsbrott alternativt medhjälp till försvårande av skattekontroll (grovt brott).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons