Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Karlsson får inte släppa garden – har tänkt om

Tour de Ski-cirkusen fortsätter i ett vårigt Tyskland.
Den gör det med Frida Karlsson, 23, i delad ledning – och hon har tänkt om.
Skidor • Publicerad 2 januari 2023
Frida Karlsson efter tredjeplatsen i jaktstarten i Val Müstair.
Frida Karlsson efter tredjeplatsen i jaktstarten i Val Müstair.Foto: Mayk Wendt/AP/TT

Så hur tänker hon nu då?

– Nu fokuserar jag bara på nästa lopp, konstaterar den svenska längdstjärnan.

Annons

TT: Varför har du tänkt om?

– Jag ska fokusera på det jag kan påverka och nu är det morgondagens lopp, göra det så bra som möjligt och sedan ta det som det kommer.

På tisdagen fortsätter touren med den tredje etappen av sju och på schemat står 10 kilometer, individuell start, klassisk stil.

Till skillnad från de 16 graderna som åkarna svettades i på måndagsträningen visar tisdagens prognos något helt annat: 6 grader och regn.

"Fick höra att det var kris"

Karlsson är inte orolig.

– Jag tycker de har fått ihop det bra. Man fick höra mycket att det var kris hit och dit, att de hade saltat och att det var isbana, men när vi väl var där var det bra, säger hon.

Efter de två inledande etapperna i schweiziska Val Müstair står tre damer på exakt samma tid: Karlsson, norska Tiril Udnes Weng och finländska Kerttu Niskanen.

– En optimal start verkligen, det är lite läskigt att gå på höjd när man kommer från lågland som de första tävlingarna var. Att jag började så bra, det känns bra, säger Karlsson.

– Gör jag två bra lopp här ska jag fortfarande vara i tät.

Två andra förhandsfavoriter som inte har levererat så här långt är norska Heidi Weng, drygt en minut från täten, och amerikanskan Jessie Diggins, ytterligare drygt en minut bakom.

Annons

– De har haft en tuff start, men det är fortfarande mycket att göra, bland annat en 20:a (kilometer) som är jakt(start) och då brukar det ändå tryckas ihop också. Man kan både käka upp avstånd och skapa avstånd beroende på vilken dag man har.

Byström: Norge favorit

TT: Och du vill så klart skapa?

– Det är ju drömmen, men jag står inte och tänker på det nu. I morgon vill jag åka så fort som möjligt och så får vi ta det som det kommer.

Landslagschef Anders Byström medger att Karlsson ligger väldigt bra till efter de två första etapperna.

– Det känns som två väldigt bra etapper för henne här i Oberstdorf, säger han.

TT: Hur viktigt är det för henne att sätta avtryck och få bra resultat här i Tyskland?

– Det är viktigt, de här etapperna är lite mellanetapper, släpper man garden kan man tappa väldigt mycket, det gäller verkligen att ha fokus de här två etapperna inför Val di Fiemme.

– För där är det en sprint igen, även om Frida gjorde det bra sist så kan det ske saker i en sprint, man kan falla eller vad som helst, det är mer chansartat.

TT: Frida är favorit just nu?

– Vi måste lägga över favoritskapet på Norge, det är väl Tiril Udnes Weng som är favorit, hon leder ändå världscupen. Jag tror på Frida så klart, men favoritskapet får nog världscupledaren ha.

Fakta: Damernas totalställning i Tour de Ski efter två etapper

1) Tiril Udnes Weng, Norge, 31.13

2) Kerttu Niskanen, Finland, +0 sekunder

3) Frida Karlsson, Sverige, +0

4) Anne Kjersti Kalvå, Norge, +2

5) Lotta Udnes Weng, Norge, +22

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons