Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Känns som ett fint avslut på resan vi har gjort"

De anlände till Idrottsgalans röda matta tillsammans.
Kanske var det också sista anhalten på den stora svenska idrottsscenen för skridskostjärnan Nils van der Poel tillsammans med tidigare tränaren Johan Röjler.
Skridsko • Publicerad 16 januari 2023
Nils van der Poel och Johan Röjler.Foto: Claudio Bresciani/TT

Dubbla OS-guld, dubbla guld i allround-VM och Bragdguldet. En makalöst framgångsrik säsong fastställde Nils van der Poel som en av svensk idrotts största.

Men han är inte helt borta från rampljuset.

Annons

På Idrottsgalans röda matta var den 26-årige före detta skridskostjärnan en av dem som skapade mest uppmärksamhet. Han dök bland annat upp tillsammans med tidigare tränaren Johan Röjler.

"Man vet aldrig"

TT: Är det här sista anhalten för er tillsammans?

– För mig och Nils och den här skrinnarsatsningen, så känns det absolut som det. Nils har tydligt och klart sagt att det inte ska bli något mer. Det vet man kanske aldrig, han har försökt lägga av två gånger förut.., säger Röjler.

Han fortsätter:

– Men det känns som att det är så. Vi hade ett otroligt utfall förra vintern där allt gick i princip så bra som man kan tänka sig. Jag är väldigt ödmjuk för att om jag jobbar allt jag kan med svensk skridsko i 20 år för att få fram nya unga duktiga åkare, så är det inte säkert att det någonsin blir så bra som med Nils. Man får njuta just nu.

Kvällen innebär också en viss uns av separationsångest.

– För mig har det varit jättekul att jobba med Nils. De flesta utifrån ser kanske att han är driven och tränar hårt, men han har blivit en del av vår familj. Vi har blivit så tajta och det känns som att han är en del av familjen, säger Röjler.

Fyra skridskonomineringar

Nils van der Poel är på Idrottsgalan nominerad till Jerringpriset men också till årets manlige idrottare samt årets prestation. Röjler är i sin tur nominerad till årets ledare.

– Det är en stor ära. Jag var här för lite drygt 20 år sedan då jag var nominerad som årets nykomling. Det känns väldigt speciellt att vara nominerad som årets ledare. Det är kul att vara här och framför allt att få vara med Nils. Det känns som ett fint avslut på resan vi har gjort, säger Röjler.

Fakta: Nils van der Poel

Född: 25 april 1996.

Sport: Skridsko. Avslutade sin elitsatsning i våras.

Främsta meriter: OS-guld på 5 000 meter 2022 (nytt olympiskt rekord, 6.08,84), OS-guld på 10 000 meter 2022 (nytt världsrekord 12.30,74), VM-guld på både 5 000 och 10 000 meter 2021, guld i allround-VM 2022 (svenskt rekord: 148,696). Världsrekord på 5 000 meter (6.01,56). Guld på junior-VM på 5 000 meter 2014 och 2015. Bragdguldet 2022.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons