Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Drama i formel 1 – jätteböter och diskning

Max Verstappen får böta en halv miljon kronor.
Anledningen: VM-ledaren kände med handen på rivalen Lewis Hamiltons bil när den stod parkerad, uppger BBC.
Dessutom fick Lewis Hamilton starta längst bak i sprinten efter att ha diskats i kvalet.
Bilsport • Publicerad 13 november 2021
Max Verstappen får böta en halv miljon kronor.
Max Verstappen får böta en halv miljon kronor.Foto: Marcelo Chello/AP/TT

Dramat tilltar i formel 1-cirkusen där Max Verstappen och Lewis Hamilton gör upp om VM-titeln i en osedvanligt hård kamp som pågått hela säsongen. Den här helgen körs årets19:e deltävling på Interlagosbanan i São Paulo i Brasilien.

Det senaste kapitlet i dramat har de båda rivalerna i huvudrollen och en osannolikt stor bötessumma – 50 000 euro – i centrum.

Annons

Max Verstappen bestraffas därför att han efter fredagens kval gick fram till Hamiltons bil, tog av sig sin handske, och kände med handen på bakskärmen. Efter att domarna granskat filmer från övervakningskameror kom beslutet.

Strax efter beslutet om Versappens diskning kom beskedet att Lewis Hamilton diskats efter fredagens kval. Anledningen var att brittens Mercedes inte uppfyllde de tekniska specifikationerna för DRS-systemet som ska underlätta för omkörningar.

Han fick därmed starta sist i lördagens sprintlopp. Engelsmannen körde upp sig till en femte plats där. Han får dock starta som tionde bil i söndagens lopp efter ett motorbyte.

Stallkamraten Valtteri Bottas vann sprinten före Verstappen.

Verstappens böter blev den stora snackisen inför kvalet och handlar om regeln mot att röra bilarna. Efter varje kvalsession parkeras formel 1-bilarna och får därefter inte hanteras av någon.

Regeln som kallas "parc ferme" är till för att ingenjörer eller mekaniker inte ska kunna mixtra med bilarna när de har blivit godkända av domarna. Det gäller även medtävlare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons