Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Johnson: Transkvinnor ska inte tävla mot kvinnor

Den brittiske premiärministern Boris Johnson säger att transkvinnor inte borde få tävla mot andra kvinnor. Uttalande kommer efter att cyklisten Emily Bridges stoppats från att tävla som kvinna, då hon föddes som man.
Idrott • Publicerad 6 april 2022
Boris Johnson uttalar sig om transkvinnor.Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

Debatten gällande transpersoners rättigheter har blossat upp rejält i Storbritannien. Röster i Johnsons egen regering har lyfts om att olika idrotter borde få bestämma själva hur deras regelverk kring transpersoner ska se ut.

Boris Johnson håller dock inte med.

Annons

– Jag tycker inte att biologiska män ska få tävla mot kvinnor. Det kanske är en kontroversiell sak att säga, men jag tycker att det är rimligt, säger han.

– Och jag tycker dessutom att kvinnor borde ha avdelningar, på till exempel sjukhus, fängelser, omklädningsrum eller så, som bara är för kvinnor.

I förra veckan stoppades transkvinnan Emily Bridges från att delta i ett cykellopp för kvinnor sedan det internationella cykelförbundet, UCI, bedömt att hon var "oberättigad" att delta.

21-åringen berättade efteråt att hon kände sig trakasserad och demoniserad efter UCI:s beslut, som ändrade det brittiska förbundets godkännande av Bridges deltagande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons