Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Johaug med supertid: "Har inte i OS att göra"

Fjolårets VM-kvalgräns är avklarad – och nu är även sommar-OS inom räckhåll.
Men Therese Johaug har, trots nytt världsårsbästa på 10 000 meter, inga planer på att resa till Tokyo nästa år.
Friidrott • Publicerad 12 juni 2020
Therese Johaug höll inte igen med glädjen efter att ha klarat målet att springa 10|000 meter under 31 minuter och 50 sekunder.
Therese Johaug höll inte igen med glädjen efter att ha klarat målet att springa 10|000 meter under 31 minuter och 50 sekunder.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Therese Johaug är inte bara världens bästa längdskidåkare. Hon är även en otroligt bra långlöpare. Just nu innehar norskan årsbästat på 10 000 meter efter att ha sprungit på 31 minuter, 40 sekunder och 69 hundradelar vid de internationella tävlingarna på hemmaplan i Oslo. Det ska dock tilläggas att ytterst få klasslöpare tävlat den här säsongen.

– Jag har jobbat med mitt löpsteg och hur jag rör mig med överkroppen. Jag har fått en del tips och nu springer jag mer avslappnat, säger den norska stjärnan om sin utveckling sedan förra året då hon vann norska mästerskapen på samma distans på tiden 32.20,87.

Annons

Väl i mål, inför Bisletts stadions glesbefolkade läktare, vrålade hon ut sin glädje. Tiden hade nämligen räckt för att kvala in till fjolårets friidrotts-VM i Doha där kvalgränsen var 31.50.

– Jag trodde ju inte att jag skulle klara det, så jag blev väldigt överraskad och då blir glädjen mycket större. Det är skillnad när du gör något som du gjort så många gånger förut när alla förväntar sig att du ska vinna.

Hjälptes av "ljushare"

Johaug fick hjälp av en ljusramp, så kallad "ljushare", under hela loppet. Karaktäristiskt nog råkade 31-åringen inledningsvis springa ifrån ljuset, innan hon efter en stund hittade tempot.

– Jag har inte sprungit så mycket på bana förut så den (ljusharen) var väldigt nyttig för mig när jag skulle hålla uppe farten.

Johaug, som genomförde loppet helt ensam, är blott femte norska någonsin att springa distansen under 32 minuter. Faktum är att hon nu bara är 15 sekunder ifrån att kvala in till OS där kvalgränsen på 10 000 meter är 31.25.

Inte OS-aktuell

Om vi får se henne i Tokyo som är uppskjutet till nästa år? Högst tveksamt.

– Nej, nej. Herregud, jag har inget i ett OS att göra. De är så mycket bättre än mig. Det har jag inga planer på.

Johaug, som nästa sommar fyller 33 år, utvecklar:

– Jag gör det här för att det är kul. Det är så vansinnigt hög nivå på de tjejerna, jag har inte en chans och är alldeles för gammal för det nu.

Nej, Frida Karlsson, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och de andra svenska toppåkarna lär inte bli av med världens odiskutabla skiddrottning än på ett tag.

– Jag var väldigt nöjd med min tid i dag men jag ska inte ge mig på några friidrottssatsningar, utan jag använder det här som motivation och inspiration till längdskidssatsningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons