Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

IOK:s vändning – 22 spelare i fotbollslagen

Sverige och de andra fotbollsnationerna som ska spela i OS får som de vill: antalet spelare i trupperna höjs från 18 till 22.
"Skönt att beslutet äntligen är fattat och att det är ett bra sådant", säger förbundskapten Peter Gerhardsson till Svenska fotbollförbundets webbplats.
Fotboll • Publicerad 1 juli 2021
Målvakten Zecira Musovic är numer inte en reserv ut en fullvärdig spelare i den svenska OS-truppen. Arkivbild.
Målvakten Zecira Musovic är numer inte en reserv ut en fullvärdig spelare i den svenska OS-truppen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

För Sveriges del betyder det att målvakten Zecira Musovic, försvararen Julia Roddar samt anfallarna Anna Anvegård och Rebecka Blomqvist också kan skrivas in i OS-truppen.

I tisdags togs kvartetten ut som reserver eftersom Internationella olympiska kommittén (IOK) då inte tillät fler än 18 ordinarie spelare i fotbollslandslagen som ska delta i de stundande sommarspelen.

"Känns väldigt bra"

Annons

Sedan några veckor tillbaka har Sverige och flera andra nationer drivit frågan om att fyra ytterligare spelare borde tillåtas i fotbollstrupperna, bland med argument som coronapandemi, varma klimatet och det intensiva spelschemat.

Nu har IOK alltså vänt i frågan och tillåter 22 ordinarie spelare.

"Det känns naturligtvis bra att IOK har tagit det här beslutet till slut. Vi i Sverige har tillsammans med andra nationer lagt ner ett aktivt och hårt jobb i frågan och det känns väldigt bra att det gett resultat på det sätt vi önskat", säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors till Svenska fotbollförbundets webbplats.

18 i matchtrupp

När förbundskapten Peter Gerhardsson ska ta ut sina matchtrupper under den stundande turneringen kommer han att behöva sålla bland de 22 spelarna. Inför matcherna får endast 18 spelare tas ut, alltså en startelva och sju avbytare. Fyra spelare får sitta på läktaren.

"Det är ett logiskt beslut som ger oss bättre möjligheter att ta hänsyn till spelarnas belastning och förutsättningar att prestera under det tuffa matchandet i Japan", säger Gerhardsson.

Som jämförelse utökades trupperna i herrarnas pågående fotbolls-EM från 23 till 26 spelare på grund av coronapandemin.

Damlandslaget inleder OS-fotbollen med gruppspelsmatch mot regerande världsmästaren USA i Tokyo den 21 juli.

Fakta: Sveriges OS-trupp

Målvakter: Hedvig Lindahl, Atlético Madrid, Jennifer Falk, Häcken, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Magdalena Eriksson, Chelsea, Jonna Andersson, do, Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, do, Nathalie Björn, Rosengård, Emma Kullberg, Häcken, Julia Roddar, Washington Spirit.

Mittfältare/anfallare: Caroline Seger, Rosengård, Hanna Bennison, do, Olivia Schough, do, Anna Anvegård, do, Kosovare Asllani, Real Madrid, Sofia Jakobsson, do, Filippa Angeldahl, Häcken, Stina Blackstenius, do, Fridolina Rolfö, Wolfsburg, Rebecka Blomqvist, do, Lina Hurtig, Juventus, Madelen Janogy, Hammarby.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons