Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

IOK-basen: Politiken ska inte stoppa idrottare

Brittiska tennisförbundet (LTA) riskerar ytterligare en miljon dollar i böter för att ha stoppat stoppat ryska och belarusiska spelare.
Tennis • Publicerad 7 december 2022
Inga ryska eller belarusiska spelare tilläts delta i Wimbledon. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

ATP, herrtennisens proffsorganisation, bötfäller brittiska tennisförbundet (LTA) med en miljon dollar för att att ha stoppat ryska och belarusiska spelare från att delta i tävlingar de anordnat, bland annat Wimbledon, rapporterar brittiska The Guardian.

ATP hotar också med att slänga ut LTA från herrtouren om inte idrottare från länderna åter får delta i tävlingar.

Infekterad fråga

Annons

Ryska och belarusiska idrottares deltagande i internationella tävlingar, oavsett sport, har varit en het potatis sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari i år.

Internationella olympiska kommitténs (IOK) hållning har hittills varit att "följa de sanktioner som finns", det vill säga tillåt inte ryska och belarusiska idrottare att tävla internationellt.

Både ATP och WTA, den kvinnliga motsvarigheten till ATP, har dock tillåtit idrottare från Ryssland och Belarus på sina respektive tourer.

Beslutet att stoppa deltagare från länderna i Wimbledon togs på inrådan av brittiska regeringen, något som IOK-chefen Thomas Bach inte gillar.

– I dag är det Ryssland och Belarus, i morgon är det nästa land och sedan kommer andra länder att kontra med sanktioner, säger han enligt sajten Insidethegame som följer den olympiska rörelsen.

– Vi behöver utforska sätt att komma förbi det här dilemmat med idrottares deltagande och komma tillbaka till sportsliga meriter och inte politisk inverkan, säger Bach vidare.

"Visar ingen förståelse"

När det gäller det brittiska tennisförbundet har även WTA tidigare straffat arrangörerna av Wimbledon med böter på en miljon dollar. Ett beslut som har överklagats.

I ett uttalande skriver LTA:

"Vi är väldigt besvikna över det här beslutet. ATP har inte visat någon förståelse för de exceptionella omständigheter som skapats av Rysslands invasion av Ukraina. Eller den internationella sportvärldens och Storbritanniens regerings svar på den invasionen."

Vidare skriver förbundet:

"Vi kommer att noga överväga vårt svar på det här och inväntar vår överklagan på WTA:s beslut."

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons