Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Inte varit möjligt att få ett normalt arbete"

Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg ser fram emot att förhandlingarna i hovrätten ska dra i gång. De drygt tre år som gått sedan han först anhölls beskriver han som svåra.
Brott • Publicerad 6 september 2021
ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg ser fram emot att rättsprocessen ska avslutas. Arkivbild.
ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg ser fram emot att rättsprocessen ska avslutas. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson / TT

På tisdag inleds hovrättsförhandlingen mot Daniel Kindberg om den grova ekonomiska brottslighet som han och två andra män dömdes till fängelse för av Ångermanlands tingsrätt.

Den forne ÖFK-ordföranden säger att han är ganska förväntansfull.

Annons

– Det har varit en, för mig, ganska lång väntan i tre och ett halvt år på att få det här avgjort. Vi ser fram emot det, säger Daniel Kindberg till TT.

I april 2018 genomförde Ekobrottsmyndigheten en razzia mot det kommunala bostadsbolaget Östersundshem, där Daniel Kindberg då var vd. Hans arbetsdator togs i beslag och Daniel Kindberg anhölls misstänkt för ekonomisk brottslighet, men släpptes kort därefter på fri fot.

Varit omöjligt

Sedan dess har hans liv blivit väldigt annorlunda.

Han som tidigare hyllades för att ha fört Östersund från division 2 till allsvenskan är dömd till tre års fängelse och till fem års näringsförbud för grov ekonomisk brottslighet. Han säger att det inte har varit möjligt för honom att få eller ha ett jobb sedan allt drog i gång.

– Eftersom jag har haft en sådan position i samhället och haft de jobben jag har haft har det inte varit möjligt att få ett normalt arbete. Det är helt omöjligt att bedriva något yrkesmässigt liv förrän det här är avgjort. Om det ens då kommer att fungera, säger Daniel Kindberg.

Han säger att situationen är "komplicerad" och att han är begränsad.

– Jag har i stort sett suttit i fängelse i tre och ett halvt år. Fotboja vore att vara fri jämfört med den situation jag befinner mig i. Det behöver man inte vara någon hjärnkirurg för att förstå.

TT: Men vad har du gjort under den här tiden då?

– Jag har försökt att få till en vardag. Jag har ju barn, och det är inte jättekomplext när man har barn. Jag har fått försöka lägga mycket tid och kraft på mina intressen.

Illa berörd

TT: När jag frågade dig vad du skulle göra efter att rättegången i tingsrätten var avslutad sade du att du skulle titta på ÖFK:s fotbollsträningar och matcher. Har du gjort det?

Annons

– Nu under sommaren har jag inte varit på så många matcher. Men jag var i stort sett på de flesta träningarna fram till december 2020. Men jag var så illa berörd av nivån på träningarna så jag kunde inte fortsätta se på det. Jag börjar nästan gråta när jag är på läktaren. Jag kunde inte fortsätta se på det.

Han säger att orsaken är att han är så starkt engagerad i spelarna och deras utveckling.

– När jag ser en verksamhet som bara gör spelarna sämre blir jag illa berörd. Nu får man väl se om det blir bättre med en ändring på tränarfronten, säger Kindberg apropå att huvudtränaren Amir Azrafshan fick sparken i förra veckan och ersattes av Per Joar Hansen.

TT: Vad har du för relation till ÖFK i dag?

– Jag har en fantastiskt innerlig relation till väldigt många av spelarna. Det känns väldigt bra, det är ändå de som är kärnan i en förening. Men det är många i den sportsliga ledningen som jag är starkt kritisk till hur de utför sina jobb. Det tycker jag att jag ska vara, med den erfarenhet jag har, säger Daniel Kindberg.

TT: Längtar du någonsin tillbaka?

– Jag längtar enormt efter fotbollsvärlden. Nu har jag haft förmånen och turen att ha ett fint nätverk inom fotbollen och haft möjlighet att hjälpa både andra spelare och andra föreningar runt om i Sverige i lite olika delar. Det har hjälpt mig att överleva vardagen. Fotbollen har ju räddat många liv genom åren, bland annat mitt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons