Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Inför Union–Malmö FF: Orbáns besök kritiseras

Spelare och ledare i Malmö FF rörde sig som planerat på An der Alten Försterei.
Att Viktor Orbán dök upp vid fotbollsarenan redan i tisdags var mindre väntat.
Den ungerske premiärministerns besök väcker känslor i och runt Union Berlin inför torsdagskvällens möte i Europa League.
Fotboll • Publicerad 12 oktober 2022
Personal tar hand om en inkastad bengal under skandalmatchen mellan Malmö FF och Union Berlin. Arkivbild.
Personal tar hand om en inkastad bengal under skandalmatchen mellan Malmö FF och Union Berlin. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Ungerns premiärminister Viktor Orbán passade på att besöka en ungersk landslagsspelare i Union Berlin när han befann sig i den tyska huvudstaden. Ett möte som väckt kritik.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán passade på att besöka en ungersk landslagsspelare i Union Berlin när han befann sig i den tyska huvudstaden. Ett möte som väckt kritik.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Orbán befann sig i Berlin, bland annat för att träffa den tyske förbundskanslern Olaf Scholz och prata politik.

När han ändå var i stan klämde han in lite fotbollssnack också.

Annons

I all hast bad Orbán om en träff med Unions ungerske landslagsmittfältare András Schäfer, 23.

Företrädare för Union Berlin fann inget annan råd än att acceptera premiärministerns förfrågan och ordnade en mötesplats.

Kritiseras av supportrar

Sedan mötet blivit känt, inte minst av Orbán själv som publicerade bilder på sociala medier, har en del av Unions medlemmar och supportrar ifrågasatt premiärministerns besök.

Kritiken kan kokas ned till att Orbáns politik inte anses leva upp till de demokratiska och humanistiska värderingar Union Berlin står för. Klubbledningen försvarar sig med att besöket inte var politiskt utan ett privat möte och att Orbán inte bjudits in av klubben.

På dagens presskonferens sade presschefen Christian Arbeit:

– Det kom ett officiellt brev från den ungerska ambassaden som bad om ett privat möte med en ungersk landslagsspelare. Vi godtog denna begäran. Vi tog inte emot honom officiellt.

Höjd säkerhet

Förra veckans möte mellan Malmö FF och Union Berlin urartade när de tyska fansen bjöd på en orgie av pyroteknik. Inkastade föremål och bråk på läktarna rapporterades också.

Båda klubbarna kan vänta sig dryga böter från det Europeiska fotbollsförbundet, Uefa.

Union Berlin har vidtagit åtgärder inför torsdagskvällens returmatch. 400 ordningsvakter är inkallade, betydligt fler än vanligt, och starköl kommer inte att finnas till försäljning på arenan.

– Det har pratats mycket om säkerhet och supporterfrågor. Mellan supportrar, mellan klubb och supportrar, och med polisen. Och det måste fortsätta. För det som hände är otypiskt för våra supportrar och inget vi vill vara förknippade med, säger Christian Arbeit till Sydsvenskan.

Union Berlin vann matchen i Malmö med 1–0. Malmö FF har inlett gruppspelet i Europa League med tre raka förluster.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons