Ilskan efter överkörningen: "Inte i närheten"

Häcken firar sommarlov med tre färska poäng. Hemma på Bravida arena körde det regerande mästarlaget över Mjällby i en repris av cupfinalen i maj.
– Vi var inte i närheten, säger Mjällbys Tom Pettersson efteråt.
Fotboll • Publicerad 11 juni 2023
Häckenspelarna jubar efter Even Hovlands 2–0-mål i segermatchen mot Mjällby.
Häckenspelarna jubar efter Even Hovlands 2–0-mål i segermatchen mot Mjällby.Foto: Adam Ihse/TT

Det är bara några veckor sedan BK Häcken skåpade ut Mjällby i Svenska cup-finalen (4–1). Inte gick det särskilt mycket bättre för Mjällby när listerlaget kom till Hisingen på besök i vårens sista allsvenska omgång.

Ett tidigt mål av Bénie Traoré banade väg för vad som till slut blev en komfortabel 3–0-seger. Tack vare den går Häcken till sommaruppehåll med 28 poäng, tre bakom tabellettan Malmö FF.

– Vi spelar bra offensiv fotboll och gör det bra i försvarsspelet när de har bollen. Vi har roligt på planen, säger Mikkel Rygaard till Discovery+.

Traoré med sitt tolfte mål

Matchen var knappt tio minuter gammal när skyttekungen Traoré stod för sitt tolfte allsvenska mål. Huruvida den vanligtvis iskalle Traoré faktiskt var medveten om vad han gjorde den här gången är däremot oklart efter att han fått lagkamraten Romeo Amanes skott i skallen vilket ställde bortalagets målvakt Noel Törnqvist.

Häcken saknade den avstängde mittfältskuggen Samuel Gustafson. Det verkade spela mindre roll i en match Häcken kontrollerade medan Mjällby fick inrikta sig på försvarsspel. Fem minuter före paus utökade mittbacken Even Hovland hemmalagets ledning, framspelad av 17-årige Pontus Dahbo.

– Vi gör få misstag och har full kontroll på matchen. Det känns jättekul att få spela allsvensk fotboll och få chansen att starta, sade Dahbo till Discovery+ i paus.

Dahbo målskytt

Mjällby har under den allsvenska vårsäsongen haft svårt att göra mål. Nu var man däremot nära en replik direkt – men Otto Rosengrens skott styrdes i stolpen av Peter Abrahamsson.

I början av den andra halvleken gjorde i stället Pontus Dahbo sitt andra allsvenska mål, efter att han också ha gjort ett av målen i derbysegern mot IFK Göteborg i maj. Häcken fortsatte sedan att dominera matchbilden och hade bland annat två bortdömda offsidemål. I tv-intervjun efter förlusten var Mjällbys Tom Pettersson mycket besviken.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är en jävligt tråkig match att spela. De fick styra och ställa som de ville. Vi var inte i närheten, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.