Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Idrotten jublar när restriktioner slopas

Restriktionerna slopas. Idrotten jublar.
På onsdag kan de svenska sportläktarna fyllas till brädden igen.
Idrott • Publicerad 3 februari 2022
På onsdag kan Djurgårdens läktare åter fyllas till brädden. Arkivbild.
På onsdag kan Djurgårdens läktare åter fyllas till brädden. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

I början av mars 2020 infördes för första gången ett publiktak som en följd av coronapandemin. I höstas togs taket bort igen, men glädjen varade bara några månader.

Nu är förhoppningen att idrotten ska gå tillbaka till det normala.

Annons

På onsdag slopas i princip samtliga coronarestriktioner i Sverige.

Hoppas oron försvinner

– Nu kan vi ta bort publiktaket, att sällskap max får bestå av åtta personer, att det ska vara minst en meter mellan varje sällskap och vaccinationspassen, säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand.

– Det här innebär att vi kan äntligen ta in alla som vill gå in på våra arenor.

För SHL-hockeyns del innebär det att Djurgården–Brynäs på Hovet, just på onsdag, blir den första matchen utan några kvarvarande restriktioner. Silfverstrand ser fram emot matchen.

– Jag hoppas få se mer publik än vi har haft under den här perioden. Och framför allt hoppas jag få se att all den publik som har velat gå på matcher nu kan känna att de kan komma. Att även de som har känt en osäkerhet att vara på sammankomster, för det har funnits i samhället, ska känna sig trygga att göra det i dag.

För Vasaloppsveckan 25 februari–6 mars innebär inte de slopade restriktionerna några större förändringar. Men när skidklassikern fyller 100 skadar det såklart inte att samhället går tillbaka mer till det normala.

– Det är ju positivt och skönt att vi i lite högre utsträckning kan njuta av att vi har ett 100-årsjubileum. För väldigt mycket fokus har legat på att skapa trygga och säkra möten, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Han tror dock inte att det kommer att regna in en massa sena anmälningar efter beskedet. Och vissa redan planerade förändringar – som att den stora Vasaloppsmässan hålls utomhus – går inte att planera om så här sent. Däremot hoppas han på lite mer publik än väntat.

– Kanske blir det några fler som väljer att gå ut och titta. Även om det inte har funnits några restriktioner nu heller så har man nog tagit mer ansvar än vad som kanske har krävts. Nu kanske man går ut och tittar på till exempel målgången i lite större utsträckning, säger Eriksson.

Fotbollen jublar också

Inom fotbollen är glädjen stor efter beskedet om att publiktaket försvinner. Mats Enquist, generalsekreterare i de svenska herrklubbarnas intresseorganisation Svensk elitfotboll, ser fram emot den kommande säsongen.

Annons

– Det är en enorm lättnad. Man ser hoppet om en vår och en tid där corona och covid inte skapar lidande och det kaoset som har varit med olika restriktioner, det är ett jättestort glädjebesked, säger Mats Enquist till Aftonbladet.

– Det har varit ett par väldigt jobbiga år för oss så det här betyder jättemycket.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons