Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Idrotten ansöker om 1,3 miljarder i stöd

Hur ska 500 miljoner räcka till 1,3 miljarder?
Den nöten ska Riksidrottsförbundet (RF) försöka knäcka när de ska fördela regeringens stödpaket till idrotten.
"En grannlaga uppgift", som RF kallar det.
Sport • Publicerad 28 maj 2020
"Jag kan redan nu säga att vi inte har möjlighet att kompensera alla fullt ut och troligen kommer alla inte heller känna sig helt nöjda", säger RF-ordföranden Björn Eriksson. Arkivbild.
"Jag kan redan nu säga att vi inte har möjlighet att kompensera alla fullt ut och troligen kommer alla inte heller känna sig helt nöjda", säger RF-ordföranden Björn Eriksson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Som kräver finkänslighet". Så förklaras ordet grannlaga i Svenska Akademiens ordlista. Och det är troligen minst vad som krävs när RF ska fördela regeringens krispaket på 500 miljoner till de drygt 4 000 föreningar och förbund som sökt stöd på grund av coronaviruset för närmare 1,3 miljarder.

Föreningar har sökt för 1,12 miljarder kronor och förbund söker stöd för 140 miljoner kronor, skriver RF i ett pressmeddelande.

Annons

"Att regeringens stöd inte räcker till att kompensera alla föreningar och förbund är inte överraskande. Vi har en grannlaga uppgift att fördela stödet på bästa sätt", säger Björn Eriksson, ordförande på RF.

"Men jag kan redan nu säga att vi inte har möjlighet att kompensera alla fullt ut och troligen kommer alla inte heller känna sig helt nöjda."

Mellan den 1-15 maj kunde föreningar och förbund ansöka om stöd för ekonomiska konsekvenser på grund av coronaviruset under perioden 12 mars till 30 juni. Drygt 4 000 ansökningar kom in.

Riksidrottsstyrelsen förväntas ta beslut om fördelningen av stödpengarna den 11 juni för att idrottsföreningar ska kunna få pengarna före midsommar.

Men det kommer att behövas mer pengar, enligt Björn Eriksson.

"Stora evenemang som O-ringen och Gothia cup som går i juli är inställda, men får inte stöd i detta krispaket. Jag ser att vi kommer behöva ytterligare stöd från regeringen för att hålla idrottsrörelsen levande när restriktionerna drar ut på tiden", säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons