Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

I dag hyllas VM-hjältarna: "Känns jättestort"

De har varit borta i över en månad.
I dag kommer de svenska fotbollsdamerna hem som VM-hjältar.
Bronset firas på Götaplatsen i Göteborg klockan 18.
– Jag hoppas att det kommer mycket folk, säger lagkapten Caroline Seger.
Fotboll • Publicerad 8 juli 2019
Sverige, med Amanda Ilestedt i laget, jublar efter segern i lördagens VM-bronsmatch i fotbolls-VM mellan England och Sverige på Stade de Nice.
Sverige, med Amanda Ilestedt i laget, jublar efter segern i lördagens VM-bronsmatch i fotbolls-VM mellan England och Sverige på Stade de Nice.Foto: Janerik Henriksson/TT

Här saknas innehåll

Klockan 12 är det tänkt att det svenska fotbollslandslaget ska landa på Landvetters flygplats. Därifrån går färden mot Göteborg, damlandslagets huvudsakliga spelort, för att ta emot folkets hyllningar.

– Man hoppas att det kommer mycket folk. Det känns som att det har blivit jättestort i Sverige, men det är svårt att veta, man ser ju bara det på sociala medier och så, säger Caroline Seger.

Annons

Den svenska lagkaptenen har varit med länge – hon gjorde sin 200:e landskamp i bronsmatchen mot England – och har på plats i Frankrike märkt en stor skillnad mot tidigare mästerskap.

– Bara det att det har kommit så mycket folk på våra matcher, det är första gången under min karriär som jag upplever att det är supportrar på plats. De har varit med oss hela vägen, säger Seger.

Klockan 17.50 sätter sig spelarna i en öppen buss från nationalarenan Gamla Ullevi med slutmålet Götaplatsen. Där tar hyllningarna vid omkring 18.10.

För förbundskapten Peter Gerhardsson blir det ett kärt återseende med sin gamla hemstad, då han var tränare för Häckens herrar mellan 2009 och 2016.

– Jag kommer behöva ett par dagar för att landa så det här är perfekt, då kan jag få landa i min gamla hemstad Göteborg. Sedan kommer jag åka iväg en vecka på semester då jag hoppas att jag kan vara en bra pappa och en bra man, säger Gerhardsson.

Någon semester behöver han egentligen inte, säger han.

– Man pratar om ett jobb ibland, men för mig är inte det här ett jobb, det är en passion. Det är få förunnat att få jobba med en hobby, något som man älskar över allt på denna jord. Det gör att semester eller ledighet, det finns där men det är inte något behov.

Målvakten Hedvig Lindahl, som blev stor hjälte med sin straffräddning i åttondelsfinalen mot Kanada, kommer också till firandet. Men för henne är känslorna tudelade efter att ha varit borta länge från sin fru och sina två barn.

– Det är tufft, ”hej då, nu försvinner mamma igen”, säger Lindahl och fortsätter:

– Men samtidigt är det viktigt att träffa dem som har stöttat oss där hemma i Sverige, det känner jag ju. Jag vill visa respekt för alla som har slutit upp kring alla storbildsskärmar och suttit i alla vardagsrum och hejat, alla meddelanden vi har fått och alla filmer de har skickat. Det är klart att jag vill vara där också. (TT)

Annons

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons