Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hyllade regeländringen kan stoppas: "Massa skador"

SDHL och damettan blir först i världen med att införa tacklingar på damsidan i ishockey – och spelarna hyllar det.
Men skulle skadorna öka kan projektet avbrytas direkt.
Ishockey • Publicerad 12 september 2022
Landslagsbacken Anna Kjellbin välkomnar att tacklingar tillåts i damhockeyligan.
Landslagsbacken Anna Kjellbin välkomnar att tacklingar tillåts i damhockeyligan.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Förre toppdomaren Morgan Johansson leder hjärnskakningsprojektet "nollvision".
Förre toppdomaren Morgan Johansson leder hjärnskakningsprojektet "nollvision".Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är ur projektet, som spände över all svensk ishockey, som initiativet att tillåta tacklingar i SDHL och damettan den kommande säsongen kommer.

När Johansson började arbeta med "nollvision" för Svenska ishockeyförbundet var antalet hjärnskakningar ett akut problem.

Annons

Inte bara på herrsidan.

Procentuellt var hjärnskakningarna lika höga på damsidan, trots att tacklingar inte var tillåtna där.

Ganska snabbt drogs slutsatsen att spelarna inte var "påslagna" under matcher och träningar, men genom att successivt tillåta mer fysiskt spel har antalet hjärnskakningar minskat med 75 procent.

Från 35 på 180 matcher säsongen 2018-19 till sju på lika många matcher förra säsongen.

"Väldigt förväntansfull"

Spelarna i SDHL är mycket positiva till att tacklingar nu införs. Många av damspelarna började sina karriärer i pojklag.

Luleås rutinerade landslagsback Anna Kjellbin, 28 år, säger:

– Jag är väldigt förväntansfull. Det kommer att krävas att vi har huvudet uppe på ett helt annat sätt och att vi är beredda på att få smällar hela tiden. Vi kommer behöva ta snabbare beslut och då hoppas jag att hockeyn blir ännu snabbare. Det är ett steg i rätt riktning, säger hon.

TT: Känner du någon oro?

– Det finns orosmoment kring hjärnskakningar, men man ska komma i håg att ligan är mycket jämnare i dag. När jag spelade min första match för 14 år sedan så var nivån så olika. Hade man infört tacklingar då hade det inte funkat, det hade blivit otroligt mycket skador. Jag tror det är rätt tid att göra det nu, säger Kjellbin.

Morgan Johansson om riskerna:

Annons

– Det är väl att det blir en massa skador, men eftersom vi har släppt på det fysiska spelet år för år tror jag inte det blir så jättestor skillnad, säger han.

Noggrann uppföljning

Johansson säger att projektet kommer att följas noga under säsongen. Samtliga skador, inte bara hjärnskakningar, kommer att registreras, precis som i SHL. Det har inte gjorts förut i SDHL.

– Vi kommer att ha avstämningar med medicinska teamen i SDHL-klubbarna, med sportchefer och tränare, vi kommer även att göra en enkät i december där tjejerna får svara på vad man tycker om det och hur man upplever regelförändringen.

– Vi kan avbryta det under tiden och vi bestämmer från Svenska ishockeyförbundet hur vi vill göra, men vi hoppas att det ska gå bra, säger han.

Dessutom finns ett frivilligt projekt där spelarna i SDHL och damettan erbjuds att delta där de fortlöpande, vecka för vecka, i en app skriver hur de mår och hur de upplever tacklingsregeln.

Sverige har tidigare försökt få tacklingar tillåtna på damsidan även internationellt, men hittills fått kalla handen.

Nu är intresset stort från resten av hockeyvärlden hur det svenska försöket ska gå.

– Vi har satt i gång något som ingen annan vågat göra. Det är som många av tjejerna säger, det är något nytt och fräscht, säger Morgan Johansson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons