Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Högmo-lyftet kan avgöra allsvenskan

Per-Mathias Högmo lyfte för några år sedan upp ett krisande Djurgården. Nu gör han samma sak för konkurrenten Häcken. På söndag spelas säsongens kanske viktigaste match där Högmo kan leda sitt lag närmare SM-guldet, på bekostnad av hans gamla klubb.
Fotboll • Publicerad 7 oktober 2022
Tränaren Per-Mathias Högmo lyfte Djurgården för nio år sedan. Nu har han gjort detsamma med Häcken. På söndag möts de två lagen i en allsvensk seriefinal.Foto: Adam Ihse/TT

På söndag ställs Häcken mot Djurgården i en allsvensk seriefinal i Stockholm. Med sex omgångar kvar har de två tätlagen lika många poäng, och är fem "pinnar" före trean Hammarby.

– Jag har sagt till spelarna att "ni är väldigt lyckliga. Många hade gett mycket för att vara i era skor. Så låt oss vara modiga och offensiva", berättar Per-Mathias Högmo efter en av veckans träningar.

Annons

Att möta just Djurgården är lite speciellt för den norske 62-åringen. Han var tränare där i några månader 2013.

– Klubben låg sist i ligan efter åtta matcher och hade en vinst. Det var stökigt, om man säger så, minns Per-Mathias Högmo.

Beröm till Djurgården

Sedan tackade han ja att bli förbundskapten i Norge, men fortsatte som rådgivare i Djurgården säsongen ut.

– Vi fick ihop ett bra lag efter hand och blev sjua till slut. Sedan har det varit en klubb som utvecklats väldigt, tycker Högmo, som fortfarande har lite kontakt med personer i och runt Djurgården.

Förra året upprepades historien – i Häcken. Göteborgslaget låg sist när Högmo kom dit i juni, men hängde kvar i allsvenskan med viss marginal. Nu är Häcken ett topplag. Vad har han gjort?

– Det var lite som i Djurgården. Det gällde att ta tag i spelet, och försöka maximera organisationen av laget med de spelare som vi hade tillgängliga, säger Högmo.

Studerade anfallsspel

Modellen för detta år sattes i januari.

– Vi gjorde en analys, och bestämde oss för att spela ett 4-3-3 med hög press och stor genombrottsstyrka. Ett snabbt spel i längdriktningen.

– Då forskade jag lite om olika lag som spelar 4-3-3 – Manchester City, Liverpool, Ajax och Bodø/Glimt i Norge, och hämtade lite olika idéer.

Det är den spelidén som kommer att vara viktigast mot Djurgården.

Annons

– Det är att vara den bästa upplagan av sig själv i nuläget. Att vi får till tempo i vårt anfallsspelet, att vi får löp in bakom dem, i mellanrum och så vidare. Att vi får se vår identitet så ofta som möjligt, säger Per-Mathias Högmo.

Högmo är hemmastadd i den akademiska världen. 1993 skrev han en avhandling vid idrottshögskolan i Oslo som jämförde anfallsspelet i Norges och Sveriges herrlandslag. Den visade att Sverige, efter att ha vunnit bollen, i genomsnitt slog fler passningar före ett mål än vad Norge gjorde.

Sedan dess har fotbollen till stor del gått den väg som Norge, med den tidens förbundskapten Egil "Drillo" Olsen, pekade ut.

– Intensiteten i presspelet har bara utvecklats. Där var "Drillo" före sin tid. Likadant med att spela snabbt framåt och utnyttja obalans hos motståndet, så ofta som möjligt.

– Sedan, om laget ska utvecklas, måste man också kunna vara duktig i det etablerade anfallsspelet, framhåller Högmo.

Bli bättre en-mot-en

Han är nöjd med att Häcken hittat stabilitet.

– Men vi har fortfarande mycket att göra!

Högmo vill att försvarsspelarna ska bli bättre på att lösa situationer en mot en, och att laget ska bli bättre på att välja rätt alternativ i det offensiva spelet.

På tal om försvarsspel tror Högmo, precis som sin landsman Åge Hareide i Malmö FF, att det kan påverkas negativt om man till största delen spelar på konstgräs.

– Det vore viktigt att utreda. Både Norge och Sverige har relativt få bra försvarsspelare. Har det ett samband med att vi spelar på konstgräs, undrar norrmannen.

Annons

Själv håller han, vid sidan av tränarjobbet, på med en ny egen avhandling vid universitetet i Tromsö.

– Den handlar om hur man utvecklar sin identitet inom en fotbollsorganisation, både som individ och kollektivt. Vilken betydelse ledarskap och kultur har, till exempel.

Häcken-röster om Høgmo

"En varm tränare, som ser hela gruppen och skapar en bra miljö. Det är ett offensivt "mindset", och mycket på detaljnivå om vad man vill få ut av varje spelare." – Alexander Jeremejeff, etta i allsvenskans skytteliga.

"En lugn typ, med ett team runt sig, som satt ihop en bra plan för hur han vill spela fotboll. De har gått all-in, och det har fungerat bra i år." – Even Hovland, mittback som också spelade i Norges landslag när Högmo var förbundskapten.

"Han är ödmjuk, pragmatisk och släpper fram andra ledare. Och när vi gör svaga matcher, så är det inga ursäkter där vi pekar på andra." – Marcus Jodin, klubbchef.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons