Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Piteå trotsar förbundet: "Vi kommer inte åka"

Ishockeyförbundet försöker lösa konflikten i hockeyettan och uppmanar klubbarna att spela alla matcher. De som vägrar straffas med 0–5-förluster.
Ändå kommer Piteå att stanna hemma från bortamatchen mot Boden på fredagskvällen.
Ishockey • Publicerad 21 oktober 2021
Hockeyförbundet kräver nu att hockeyettanmatcherna spelas. Arkivbild.
Hockeyförbundet kräver nu att hockeyettanmatcherna spelas. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

Konflikten i hockeyettan handlar om att Boden och Karlskrona valt att stå utanför det centrala avtalet då de själva vill ha rättigheterna till tv-sändningarna. Det har fått flera lag att vägra åka till bortamatcherna mot de lagen, hittills Örnsköldsvik, Mörrum, Vimmerby och Kalix.

Och nu också Piteå som inte tänker åka till Boden på fredagen.

Annons

– Nej, vi kommer inte åka. Vi är dels solidariska med hockeyettans tidigare beslut och vi anser dessutom att det är för kort tid till matchen i morgon. Det går inte att lösa, säger Johansson till SVT.

"Sympati för frustration"

Piteås beslut innebär att klubben med största sannolikhet kommer att straffas med 0–5-förlust. Hockeyförbundets styrelse beslutade på tisdagskvällen att alla matcher i hockeyettan måste spelas. Man rekommenderar tävlingsnämnden att utdöma 0–5-förluster till de lag som vägrar spela matcher från och med nu. Gällande de fyra matcher som inte genomförts fattar tävlingsnämnden beslut om i nästa vecka.

– Spelare, ledare, funktionärer och publik vill ju spela hockey, se hockey, uppleva hockey. Inte minst nu när hockeyn är igång igen och publiken får vara där. Det är utgångspunkten. Därför uppmanar vi nu klubbarna att spela matcherna, att låta hockeyn avgöras på isen, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet.

TT: Tror du att klubbarna verkligen åker till matcherna i Boden och Karlskrona?

– Jag hoppas verkligen att vår uppmaning går hem. Men med det sagt har jag stor respekt för att det finns frågor kvar att lösa och full sympati för den frustration och känslor som finns i klubbarna.

Tvistefrågan

Förbundet startar också en extern och oberoende juridisk utredning som ska lösa det som konflikten handlar om, det centrala avtalet om tv-sändningar och Riksidrottsnämndens beslut att hockeyförbundet måste ge Boden och Karlskrona dispens att stå utanför avtalet.

Riksidrottsnämndens beslut går stick i stäv med ishockeyförbundets tävlingsbestämmelse om krav på att klubbar ska ingå i ligasamarbetet på respektive liganivå.

Under utredningen får Boden och Karlskrona ett tillfälligt tillstånd året ut till sändningsrättigheter av sina hemmamatcher.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons