Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hockeyfans skanderade nazistramsor – polisanmäls

På videoklipp hörs Röglesupportrar skandera nazistiska ramsor och hyllningar av polismördare.
SHL-klubben tar kraftigt avstånd från agerandet, samtidigt som en polisanmälan om hets mot folkgrupp upprättats.
Ishockey • Publicerad 11 oktober 2021
Röglefans under en SHL-match 2019. Arkivbild.
Röglefans under en SHL-match 2019. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

I samband med lördagens ishockeyderby mot Malmö marscherade Röglesupportrar genom Ängelholm. På filmklipp som Sydsvenskan och HD publicerat hörs flera ramsor, som klubben nu markerar mot.

En ramsa hyllar polismördaren Jackie Arklöv, medan en annan avslutas med nazisthälsningen "Sieg Heil".

Annons

"Rögle BK tar kraftigt avstånd från de 'ramsor' som en grupp personer skanderat i samband med den marsch som ägde rum till arenan. De ord som yttrades är så långt ifrån klubbens värderingar och så långt ifrån det vi som klubb står för", skriver Rögle på sin hemsida.

Polisanmälts

Händelserna kan också få rättsliga påföljder. Ängelholms kommunpolis Fredrik Henriksson säger till Kvällsposten att han tagit del av filmmaterialet, och att man tagit det vidare.

– Vi har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp med anledning av det som spridits digitalt, säger Fredrik Henriksson till tidningen.

Han säger också att polisen gärna tar emot ytterligare videoklipp från händelserna.

– Allting som kan hjälpa oss identifiera de som gjort sig skyldiga till detta brott är vi intresserade av, säger Henriksson.

Har hört ramsan förr

Rasmus Holm är ordförande i Rögles supporterklubb Angel Island Army. Han gick inte i nämnda supportertåg, men känner till att det finns en falang av fans med tveksamma åsikter.

– Jag har inte haft koll på deras exakta åsikter, men där finns en del individer som inte står för samma saker som oss. De följer laget precis som vi gör, men deras övriga åsikter är inget vi står för eller vill ha bland våra supportrar, säger Rasmus Holm till Sydsvenskan och HD.

Det är inte första gången han hör exempelvis ramsan om Jackie Arklöv.

– Det har varit något försök att dra i gång den. Från en liten skara individer som ganska snabbt har överröstats och tystats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons