Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Historisk Nordqvist: "Min största Solheimseger"

Den fjärde Solheim Cup-segern gjorde Anna Nordqvist historisk – och hon rankar den högst av alla.
Golf • Publicerad 7 september 2021
Anna Nordqvist med Solheim Cup-bucklan.
Anna Nordqvist med Solheim Cup-bucklan.Foto: Carlos Osorio/AP/TT
Anna Nordqvist kramar om finländska hjälten Matilda Castren. Tillsammans vann paret två matcher tidigare under Solheim Cup.
Anna Nordqvist kramar om finländska hjälten Matilda Castren. Tillsammans vann paret två matcher tidigare under Solheim Cup.Foto: Gregory Shamus/AFP/TT

Det var vilda glädjescener som utspelade sig när det stod klart att Europa hade försvarat Solheim Cup-titeln från 2019 och vunnit på amerikansk mark för andra gången någonsin.

Det hoppades, det sjöngs "olé olé olé" – och lita på att det skulle firas till ända in på småtimmarna på spelarnas hotell i Toledo, Ohio.

Annons

– Det är så himla stort det som laget har gjort här, med hela publiken emot oss. Det här känns som min största Solheimseger eftersom det blev så extremt med supportrarna, säger Nordqvist till TT efter att ha brutit sig loss ur kramkalaset.

Oavgjord match

Efter att ha ordnat en halv poäng i den första matchen mot Lexi Thompson – Nordqvist har nu spelat fem raka utan förlust – gick den 34-åriga svenskan ut på banan för att pusha sina lagkompisar att ta de poäng som behövdes för seger.

Det kändes lite skakigt ett tag när USA verkade på väg i kapp, och den så gott som helamerikanska publiken på Inverness Club började få segervittring. Men till slut kunde en lycklig Nordqvist andas ut.

Europa vann med 15–13 efter att ha bjudit på högklassig golf i tre dagar. Rutinerade Nordqvist drog ett tungt lass och spelade in två och en halv poäng på fyra matcher, men allra mest imponerade rookies och vinnarskallar som irländska Leona Maguire (obesegrad i fem matcher) och finländska Matilda Castren (som fick avgöra).

– Att vi kan övervinna publiken är otroligt stort, jag tror inte att många förstår hur extremt det har varit. Så mycket som de har skrikit, och ändå är de amerikanska spelarna uppe med händerna för att de ska skrika ännu mer, säger Nordqvist.

– I dag skäms man ju faktiskt lite ibland, som på elvan och tolvan när jag slår två kanonslag och de är helt knäpptysta – eller när de ropar "yes" när man missar.

"Det är grymt"

När Nordqvist flyger hem till Arizona på tisdagen kan hon blicka tillbaka på ett par makalösa veckor. Först British Open-segern på Carnoustie – hennes tredje majortitel – och nu Solheim Cup-triumfen som placerar henne bland de allra största i historieböckerna.

Tillsammans med Laura Davies och Suzann Pettersen delar svenskan rekordet på att ha varit med i fyra vinnande Europalag.

– Är det så? Det är grymt. Såna här veckor är bland de mest minnesvärda i ens karriär, säger Nordqvist.

Hoppas spela 2023

Efter foursomeförlusten på söndagen reste hon sig på ett imponerande sätt och bjöd på stundtals briljant golf i svåra förhållanden, med luriga vindbyar och knallhårda greener, i tungviktsmötet med Lexi Thompson.

Annons

– Jag är otroligt nöjd med hur jag spelade. I går var det tufft, jag kände att jag kraschade lite och det kanske var de senaste veckorna som kom i kapp lite. Det har varit intensivt sedan British Open, säger Nordqvist som hyllar både den europeiska lagkänslan och kapten Catriona Matthew.

– Vi har haft så himla kul den här veckan, ett bra lag med bra personligheter och vi har verkligen kämpat.

– Och Catriona – jag förstod inte hur hon skulle kunna toppa att vinna hemma i Skottland för två år sedan. Men så tog hon på sig kaptensrollen igen och går och vinner i USA. Det är imponerande.

Direkt efter triumfen i Ohio slog skotskan fast att hon inte leder laget på Finca Cortesín i Spanien om två år. Finns Anna Nordqvist med i laget för åttonde raka gången då?

– Ja, jag hoppas det men jag vill ju ha familj också. Men jag vet att hela min familj hemma i Sverige vill vara där då, vi har saknat de europeiska fansen den här veckan, säger hon.

Fakta: Nordqvist och Solheim Cup

Anna Nordqvist debuterade 2009 och spelade i år Solheim Cup för sjunde gången i följd.

Nordqvist har varit med i det vinnande laget fyra gånger – 2011, 2013, 2019 och 2021 – och delar nu rekordet om flest europeiska segrar tillsammans med Laura Davies och Suzann Pettersen.

Nordqvist har totalt spelat 27 matcher (14 segrar, 3 oavgjorda, 10 förluster) i Solheim Cup.

Foursomes: 13 matcher (7 segrar, 6 förluster).

Bästbollar: 7 matcher (5 segrar, 2 förluster).

Singlar: 7 matcher (2 segrar, 3 oavgjorda, 2 förluster).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons