Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Historisk maskot med protes: "Jättefint"

Två frygiska mössor blir officiella maskotar för Paralympics och OS i Paris 2024.
Maskoten för Paralympics har en synlig funktionsvariation – för första gången.
Paralympics • Publicerad 14 november 2022
"Les Phryges" är maskotar för Paralympics och OS 2024.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Den frygiska mössan, även känd som en frihetsmössa, är en uppdaterad version av en konisk hatt. De bars i antiken i exempelvis Persien, Balkan och Frygien – en plats i dagens Turkiet där namnet har sitt ursprung.

Den blev senare en symbol för strävan efter frihet under franska revolutionen – nu har huvudbonaden presenterats som maskot för OS och Paralympics i Paris 2024.

"Representation är positivt"

Annons

Den paralympiska maskoten har en protes till knäet – det är första gången en Paralympics-maskot har en synlig funktionsvariation.

Paralympiern Lina Watz, 25, har representerat Sverige i simning under Paralympics både 2016 och 2021. Watz föddes utan vadben i höger ben och 2017 amputerade hon höger underben. Numera satsar Watz på att kvala in till Paralympics 2024, denna gång dock i kanot, ser positivt på den trendbrytande maskoten.

– Jag tycker alltid att representation är positivt. Man märker verkligen skillnad – speciellt bland barn som kollar, tycker jag. De blir ofta väldigt glad när de får se sitt funktionshinder representerat i ett så pass stort sammanhang, så jag tycker att det är jättefint, säger Watz till TT.

Tyg från Bretagne

Enligt arrangörerna baserades valet av maskot på att de ville ha något som representerade ett "ideal". Maskotarna heter "Les Phryges".

För att tillverka maskotarna kommer man att använda tyg som utvecklats i den franska regionen Bretagne, men bland annat leksaksversioner kommer främst tillverkas i Kina.

OS avgörs 26 juli–11 augusti 2024 följt av Paralympics 28 augusti–8 september 2024.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons