Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

HIF:s massör håller VM-spelarna pigga

Handboll • Publicerad 9 december 2017

Sverige besegrade Norge i gruppfinalen och hittar nu olika vägar för att vara så fräscha som möjligt inför söndagens åttondelsfinal mot Slovenien.
Sverige besegrade Norge i gruppfinalen och hittar nu olika vägar för att vara så fräscha som möjligt inför söndagens åttondelsfinal mot Slovenien.Foto: Christine Olsson/TT

Hur firar man en skrällseger mot guldfavoriten Norge? Varför inte med en stor protein- och kolhydratdryck?

Annons

Det är kort mellan matcherna i handbolls-VM och kropparna måste få sitt.

Tiden mellan gruppfinalen mot Norge i Bietigheim-Bissingen och åttondelsfinalen mot Slovenien på söndag kväll i Leipzig läggs i huvudsak på näringsintag, sömn och behandling.

Men under den nära 50 mil långa tågresan ska även mästerskapets frågesportsmästare utses.

– Det kan vara skönt att tänka på något annat ibland. Vi får skrika ut frågorna i kupén, säger Hanna Blomstrand.

Blomstrand och Johanna Westberg utgör "roliga gruppen" och har ansvar för att inte lagkamraterna dör hotelldöden.

– Jag kommer faktiskt inte ihåg hur vi kom med i den men jag vill säga att det var laget som utnämnde oss. Jag tror nog att jag är ganska påhittig och Hanna är väldigt kreativ, säger Westberg.

Aktivitetsduon skrev inför mästerskapet en packningslista med fem saker lagkompisarna skulle ta med sig på VM-resan. Under uppladdningen i Trollhättan användes ett rep för att binda samman de tävlande under ett pepparkakshusbygge. Resten av listan är hemlig men föremålen används till diverse lekar under tiden i Tyskland.

Det får dock inte gå till överdrift.

– Det är svårt när vi har så mycket matcher för vilan är också viktig. Och om det blir för mycket tror jag faktiskt att det blir lite tråkigt: "äh, ska vi samlas nu igen?". Jag tror att det är bättre att vi går all-in lite färre gånger, säger Westberg.

”Vi har en kylmaskin också. Allt för att få snabbare återhämtning av muskulaturen.”

Fysioterapeuten Anders Broström, till vardags i Karlskrona och en av ledarna i HIF Karlskrona, och läkaren Per Lindblom berättar om arbetet kring landslaget i VM.
Fysioterapeuten Anders Broström, till vardags i Karlskrona och en av ledarna i HIF Karlskrona, och läkaren Per Lindblom berättar om arbetet kring landslaget i VM.Foto: Christine Olsson/TT
Annons

För att hålla kroppen i trim mellan matcherna tar flera spelarna hjälp av det medicinska teamet.

– Det är olika mjukdelsbehandlingar. Det kan vara massage, det kan vara djupa nålar, det kan vara strömbehandling. Vi har en kylmaskin också. Allt för att få snabbare återhämtning av muskulaturen och för att spelarna ska vara matchfärdiga igen inom 24 timmar, säger fysioterapeuten Anders Broström.

Tillsammans med medarbetarna i den medicinska staben är han en av anledningarna till att laget i stort sett är fritt från skavanker.

– Peppar, peppar, det har gått väldigt bra hittills. Och det är en nyckel till framgång, att vi kan hålla oss skadefria, säger läkaren Per Lindblom.

En annan av Lindbloms och Broströms arbetsuppgifter är att se också till att spelarna får i sig nog mycket näring. De äter upp till sex mål mat om dagen.

I stort sett fungerar det problemfritt.

– Som handbollsspelare äter man mycket för att man ska äta. Det hade kanske emellanåt varit enklare att trycka i sig något som är lite godare eller lite mer av en favorit men man får försöka äta den mat som serveras. Man har kanske inte hungerkänslan varje måltid men maten är okej. Jag skulle kanske hellre äta sushi men det är ingen mästerskapsmat, säger Nathalie Hagman. (TT)

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons