Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Hela fotbollsvärlden har problem med mångfald"

Vicki Blommé är en av experterna när C More sänder Champions League.
Hon blir därmed första kvinnliga experten i en svensk CL-studio.
Fotboll • Publicerad 13 september 2021
Vicki Blommé, ny Champions League-expert i C|more.
Vicki Blommé, ny Champions League-expert i C|more.Foto: Pontus Lundahl/TT

Vicki Blommé kommer att ha två roller i sändningarna, som expert i studion och expertkommentator vid matcherna.

– Jag känner nu när det närmar sig att det börjar bli nervöst, men det var aldrig någon tvekan att tacka ja, säger hon inför tisdagens gruppspelsstart.

Annons

Tidigare har hon synts i Fotbollssöndag och varit expertkommentator vid Serie A och La Liga-matcher. Det har också varit i C More kanaler, som nu förvärvat rättigheterna till Champions League.

– Det är ett kvitto på att de är nöjda med vad jag gör.

Blommé blir den första kvinnliga experten vid svenska Champions League-sändningar. Ett faktum som hon själv tycker är omöjligt att inte tänka på.

– När jag är i studion kommer jag inte tänka på det där och då. Men hela fotbollsvärlden har problem med mångfald, inte bara när det gäller kvinnor.

Hoppas inspirera

Någon som inspirerat henne att ta plats är Aftonbladets fotbollsjournalist Johanna Frändén, som även synts i SVT:s sändningar.

– Jag vet att det finns många kompetenta kvinnor i branschen och även utanför den, som jag tror skulle vilja jobba i de här sammanhangen. Men tyvärr är det få som får chansen.

Som expert i studion kommer hon att sitta bredvid bland andra Kim Källström, Olof Mellberg och Mikael Lustig. Tungt meriterade landslagsspelare, också med erfarenhet från själva turneringen.

– Det gäller att inte be om ursäkt för sig själv och faktiskt tro att man har något att tillföra i studion. Jag har varit i fotbollsvärlden i hela mitt liv, som spelare, analytiker, ungdomstränare och supporter.

31-åringen har samlat på sig olika erfarenheter. Som tidigare elitspelare i Eskilstuna United och senare matchanalytiker på fotbollsförbundet för att sedan söka sig till C More som expertkommentator.

Italiensk fotboll är hennes specialitet.

Analys och historia

Annons

– Jag kan göra en taktisk analys av exempelvis Juventus och koppla den till hur man spelat tidigare under andra tränare. La Liga och Serie A som jag har jobbat med har jag bäst grund i, men självklart ligger det ett stort förberedelsearbete bakom när jag ska analysera lag från andra länder nu.

TT: Vilka vinner Champions League?

– Det är svårt att tippa så här tidigt, och det finns många som är starka. Men jag landar i att Paris SG har så många spelare som kan avgöra matcher, det är mitt tips just nu, säger hon och utvecklar:

– Chelsea håller jag också bland de bättre lagen, de ser fortsatt bra ut, vann förra säsongen och har dessutom förstärkt. Manchester City ska också nämnas. De italienska lagen tror jag generellt kommer ha det tuffare den här säsongen.

TT: Vad tror du om Malmö FF:s chanser?

– Det rimliga är att försöka sikta in sig på tredjeplatsen för att komma med i Europa Leagues slutspel. Men de kommer inte vara i turneringen för att backa och och få åka till häftiga arenor utan de går in i turneringen för att ta poäng, det blir spännande att följa.

Fem kvinnliga pionjärer inom tv-sport

Ann-Britt Ryd Pettersson: Blev 1980 första kvinnliga sportreportern och programledare i SVT:s sportsändningar.

Åsa Edlund Jönsson: Blev 2000 Sveriges första kvinnliga ishockeykommentator.

Lena Sundqvist: Blev 2015 första kvinnan som kommenterade herrarnas högstaliga i ishockey, SHL.

Hanna Marklund: Blev 2018 första kvinnliga expertkommentator i ett herr-VM.

Irma Helin: Bröt ny mark när hon som expertkommentator tillsammans med Petra Svensson 2020 var det första kvinnliga kommentatorsparet vid en herrallsvensk match.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons