Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sverige utan VM-medalj efter USA:s vändning

Mästerskapsmedaljer är en vana för lag Hasselborg.
Men VM i Calgary lämnade det svenska curlinglaget överraskande utan medalj när USA vände och vann bronsmatchen med 9–5.
Curling • Publicerad 10 maj 2021
Sverige och Anna Hasselborg och Sara McManus, duon till vänster, mäktade inte med USA i bronsmatchen.
Sverige och Anna Hasselborg och Sara McManus, duon till vänster, mäktade inte med USA i bronsmatchen.Foto: Jeff McIntosh/The Canadian Press via AP/TT

Lag Hasselborg kom till VM i Calgary med sex raka mästerskapsmedaljer men saknade ett efterlängtat VM-guld.

Laget har sedan tidigare två silvermedaljer på VM, men efter semifinaluttåget mot det ryska curlingförbundets lag stod det klart att så inte skulle bli fallet. I stället riktades blickarna mot bronsmatchen mot USA.

Annons

Och det började bra för lag Hasselborg som tog ledningen med 2–0. Amerikanskorna hämtade visserligen ikapp men efter sex omgångar ledde Sverige på nytt med två poäng.

Men efter den sjunde omgången förändrades förutsättningarna helt. USA fick med sig hela fem poäng från omgång sju och ledde plötsligt med tre poäng.

"Tungt"

Det underläget blev för mycket för lag Hasselborg som till slut förlorade med 5–9.

– När de sätter femman så går musten ur lite. Även om det ser helt okej ut på tavlan så är det tungt och det är sent i matchen, säger Sara McManus.

Utöver McManus och Anna Hasselborg är även Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs och Johanna Heldin med i det svenska laget.

– Vi är tacksamma för att få ha gjort det här. Det har varit kul att få känna på pulsen och få hänga i vårt gäng igen och göra det vi älskar. Även om det är tungt just nu och mycket känslor så kommer vi ändå titta tillbaka på det här och känna att vi har gjort ett grymt jobb. Vi gjorde det framför allt för att komma hit och ta en olympisk plats för Sverige, säger McManus.

TT: Du låter inte särskilt bedrövad trots missad medalj?

– Vi försöker hålla ett helikopterperspektiv och täcka den stora bilden. Det är det vi behöver göra, men vi är alla ledsna och besvikna att vi inte räckte hela vägen.

TT: Kan det komma något gott av det här tror du?

– Vi har alltid haft ett litet mantra att vi är rädda för att bli bekväma. Det är klart att det här ger oss lite eld i baken. Här vill vi inte vara. Vi vill vinna och nu fick vi känna på hur jäkla tråkigt det kan vara.

"Stor lärdom"

Annons

Nu väntar hemresa till Sverige för laget som har befunnit sig i curlingbubblan i Calgary i fem veckor.

– Det ska bli väldigt skönt, även fast det har varit förvånansvärt bra här. Men det är klart att man längtar efter att få röra sig lite mer fritt. Här har vi bara varit på hotellet och gått till arenan. Eller ja, vi har fått vara på parkeringen också. Det har varit speciellt och en stor lärdom, säger McManus.

Schweiz blev världsmästare efter att i finalen ha besegrat det ryska laget med 4–2.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons