Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hanson om Åberg: "Så redo man kan vara"

Vissa golfproffs sliter en hel karriär för att få spela Ryder Cup.
Ludvig Åberg behövde bara ett par månader för att förverkliga drömmen.
– Jag tror att han är redo, så redo man kan vara, säger Peter Hanson.
Golf • Publicerad 27 september 2023
Ludvig Åberg spelar Ryder Cup den här veckan. Arkivbild.
Ludvig Åberg spelar Ryder Cup den här veckan. Arkivbild.Foto: John Walton/AP/TT
Peter Hanson spelade i par med Miguel Agel Jimenez i Ryder Cup 2010. Arkivbild.
Peter Hanson spelade i par med Miguel Agel Jimenez i Ryder Cup 2010. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Som spelare gjorde Peter Hanson själv två Ryder Cup, 2010 och 2012. Nu ingår den 45-årige skåningen i staben kring Ludvig Åberg, i det som bäst kan beskrivas som en mentorroll.

Hanson har rätt bra koll på vad som väntar Åberg när det är dags att göra Ryder Cup-debut utanför Rom senare i veckan.

Annons

– Ryder Cup är lite speciellt. Det är den ökade pressen, att man spelar för någonting som är större än sig själv och sin egen golf. Och det är en annan form av publik, säger Hanson.

Och han tror att 23-åringen från Eslöv är mogen för uppgiften.

– Hundra procent redo blir man nog aldrig. Det är lite grann som att bli förälder – man tror att man är redo, men vet inte alls vad som väntar, säger Hanson och skrattar.

Det var så sent som i början av sommaren som Åberg lämnade livet som amatörvärldsetta för att bli proffs på PGA-touren. Det blev 25:e plats direkt i första tävlingen i Kanada. Några veckor senare slutade Åberg fyra i Illinois.

Vid det laget hade Europas Ryder Cup-kapten Luke Donald redan fått upp ögonen för den unge svensken. När Donald mot slutet av sommaren bad Åberg åka hem till Europatouren och spela de två sista tävlingarna inför laguttagningen blev svaret en fjärdeplats i Tjeckien och en seger i Schweiz.

"Fått öva mycket"

Sedan var det inget snack om saken när Donald dagen efter triumfen presenterade sina kaptensval.

Åberg fick en plats i laget som ska försvara Europas färger i Rom.

– Mycket handlar om att klara av att vara komfortabel i en okomfortabel situation och det har han fått öva på rätt mycket de senaste månaderna. Genom sin fina golf har han satt sig i nya situationer vecka efter vecka – och han har klarat det väldigt bra, säger Peter Hanson.

Förra veckan skedde de sista förberedelserna vid den spanska solkusten, där Hanson har en lägenhet. Ludvig Åberg vässade formen på kända storbanor som Valderrama och Sotogrande. Tillsammans med sin mentor hann han också med ett kort besök på Finca Cortesín, där Solheim Cup avgjordes, och fick kanske en liten försmak av pressen och stressen som väntar i Ryder Cup från och med fredag.

"Blir som bäst"

På plats i Spanien fanns också Hans Larsson, tränare för både Åberg och Solheim Cup-spelaren Madelene Sagström. Larsson är tränare på riksidrottsgymnasiet i Helsingborg och minns den svenska golfstjärnan redan som tonåring där.

Annons

– Det är väldigt svårt att få i gång Ludvig stressmässigt. Vi märkte redan i skolan, inför olika saker som eventuellt stressade andra, att det aldrig stressade honom, säger Larsson.

– Det här med att det kickar i gång med intensitet, som i Ryder Cup, och att det händer lite saker runtomkring... Jag upplever bara att det är då han blir som bäst, när det blir lite stress på systemet och han känner att han verkligen behöver leverera.

Alla som såg Åberg göra fyra birdies på de fem sista hålen för att vinna Europatourtävlingen i Schweiz förstår nog vad Hans Larsson menar.

TT: Många säger att Åberg har potential att bli världsetta. Håller du med?

– Ja, absolut. Ingen tvekan om det. Den som har varit runt Ludvig ett tag har både sett och hört vilken potential han har. Det är bara det att han inte har varit på den arenan där han visar det för andra.

Den arenan får Ludvig Åberg nu, på Marco Simone Golf & Country Club i en tävling med hela golfvärldens blickar på sig.

Fakta: Ludvig Åberg

Född: 31 oktober 1999 i Eslöv.

Bor: Lubbock, Texas, USA.

Proffsdebut: I juni i år.

Världrankning: 80:e.

Främsta meriter: Avslutade amatörkarriären som världsetta. Har som bäst slutat fyra i en tävling på PGA-touren. De senaste veckorna har han spelat på Europatouren, där han först blev fyra i Tjeckien och sedan vann i Schweiz.

Aktuellt: Som elfte svensk genom tiderna uttagen i Europas Ryder Cup-lag.

Fakta: Lagen i Ryder Cup

Europa: Rory McIlroy, Nordirland, Jon Rahm, Spanien, Robert MacIntyre, Skottland, Viktor Hovland, Norge, Tyrrell Hatton, England, Matt Fitzpatrick, England, Tommy Fleetwood, England, Sepp Straka, Österrike, Justin Rose, England, Shane Lowry, Irland, Nicolai Højgaard, Danmark, Ludvig Åberg, Sverige. Kapten: Luke Donald, England.

USA: Sam Burns, Patrick Cantlay, Wyndham Clark, Rickie Fowler, Brian Harman, Max Homa, Brooks Koepka, Collin Morikawa, Xander Schauffele, Scottie Scheffler, Jordan Spieth, Justin Thomas. Kapten: Zach Johnson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons