Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Halfvarsson: ”Kände inte igen min kropp”

Calle Halfvarsson hade några tunga säsonger bakom sig. Då blev det ännu värre.
Nu ska han träna mindre – för att bli bättre.
Skidor • Publicerad 16 november 2021
Calle Halfvarsson hade en tung säsong förra vintern. Arkivbild.
Calle Halfvarsson hade en tung säsong förra vintern. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Calle Halfvarsson är ute efter revansch för missarna i fjol. Arkivbild.
Calle Halfvarsson är ute efter revansch för missarna i fjol. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Det är framför allt magen som krånglat för Calle Halfvarsson de senaste åren. Men förra säsongen blev dessutom förstörd av att någonting i träningsprogrammet gick fel.

Det blev för mycket och för lite träning om vartannat.

Annons

– Det har ju varit några tunga säsonger nu, men förra säsongen var väl något utöver det vanliga. Jag kände inte igen min kropp alls, säger 32-åringen.

– Det var något knasigt som hände i fjol. Jag vet inte riktigt, man tror väl att det var någon sorts förslitning, överträning, som sedan i sin tur gjorde att man tränade för lite när man blev tvungen att vila från träning i åtta veckor.

I uthållighetssporterna handlar mycket av försäsongen om att få in tillräckligt mycket hård träning, för att sedan orka med en hel säsong.

Trots att han var rätt långt efter toppåkarna under förra säsongen har Calle Halfvarsson i stället minskat på träningsmängden den här sommaren.

"Vill tillbaka"

Han har dragit ned på både uthållighetsträningen och styrketräningen.

– Det är som sagt inte lite träning, men mindre än vad jag har tränat tidigare, poängterar han.

– Det är klart att jag ligger ju inte på de nivåer som de andra killarna gör. Men jag kanske inte behöver det heller. Vi får se.

Calle Halfvarsson debuterade i världscupen redan 2009 och har tagit tre segrar där hittills. Nu har det dock gått fem år sedan han fick kliva högst upp på pallen.

I fjol var han som bäst 15:e i världscupen.

Men att ge upp har aldrig varit ett alternativ.

Annons

– Jag vill ju tillbaka till toppen. Har man en gång varit där vill man tillbaka. Har man en gång vunnit tävlingar i världscupen vill man inte bli femtonde. Eller tia. Eller ens femma, säger han.

– Jag vill vara uppe på pallen, slåss om pallplatser och segrar. Och jag ser ju fortfarande att jag kan, jag slår grabbarna i laget ibland när vi kör träningstävlingar. Och de är starka.

VM i Oberstdorf i februari i år, blev också ett riktigt bottennapp. Calle Halfvarsson bröt redan i premiären och packade sedan väskorna och åkte hem.

Nu hoppas han på en liten revansch på OS i Peking i februari.

Om han blir uttagen.

"Knackar på dörren"

Utöver lagkamrater som William Poromaa, Jens Burman och Oskar Svensson, som alla har starka världscupsäsonger bakom sig, finns det en hel drös jagande åkare på lite lägre landslagsnivå.

– De knackar ju på dörren, de här yngre grabbarna, så det kommer bli tufft att ta sig till OS. Men samtidigt, vad ska jag på ett OS och göra om jag inte har presterat innan?

– Jag kommer inte att åka på några fler mästerskap om jag inte känner mig pigg. Att jag åkte på VM i vintras var mest en dröm, det hade jag nog på känn innan. Tyvärr.

TT: Hur hittar du motivationen till att fortsätta satsa trots att det varit några tunga säsonger nu?

– Jag har något speciellt pannben tror jag. Jag ger mig inte. Blir man nedslagen är det bara att resa sig igen, man ska aldrig ge upp. Om man kämpar tills det inte går längre har man gjort allt man kan.

Fakta: Calle Halfvarsson

Född: den 17 mars 1989 (32 år), uppvuxen i Sågmyra i Dalarna.

Klubb: Sågmyra SK.

Främsta meriter: VM-silver i stafett 2013 och 2015, VM-brons i stafett 2017, OS-fyra i sprintstafett 2018, tre individuella världscupsegrar och totalt 14 pallplatser.

Fakta: Calle Halfvarsson

19-21 november: Sverigepremiär, Gällivare.

26-28 november: Världscuppremiär, Ruka, Finland.

28 december-4 januari: Tour de Ski, Schweiz, Tyskland, Italien.

4-20 februari: OS i Peking, Kina.

18-20 mars: Världscupfinal, Tyumen, Ryssland.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons