Häcken krossade nästjumbon

Topplagen fortsätter att imponera i damallsvenskan. Häcken krossade nästjumbon Brommapojkarna med 5–1.
Och Vittsjö tog poäng för nionde matchen i rad efter 0–0 mot Eskilstuna.
Fotboll • Publicerad 5 juni 2022
Häckens Mille Gejl Jensen, till vänster, gjorde två mål mot Brommapojkarna. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Danskan Mille Gejl Jensen svarade för två mål och en assist när Häcken gick till en 3– 0-ledning i första halvlek.

– Vi gör det bra, vi hittade flowet, säger hon till Viaplay i halvtid.

– Nu går jag för hattrick.

Men det blev inget tredje mål för Gejl Jensen. I stället blev hon och ytterligare fyra spelare utbytta samtidigt i den 59:e minuten då segern kändes säker. Det gav utrymme för inhoppare att glänsa. Isländskan Dilja Zomers gjorde 4–0 och spelade sedan fram Molly Johansson som satte spiken i kistan, 5–1, hennes första allsvenska mål.

– Det är jättekul. Jag har mest spelat högerback, men nu fick jag spela i mitten, närmare mål, och då är det lättare att sätta dit dem, säger Johansson till Viaplay efter matchen.

Häcken, obesegrade i damallsvenskan, är kvar på andra plats, fyra poäng efter ledande Rosengård efter tolv omgångar.

"Två förlorade poäng"

Vittsjö kom till Eskilstuna med fyra raka segrar i bagaget och åtta matcher utan förlust. Det var egentligen aldrig nära någon förlust mot Eskilstuna då Skånelaget dominerade stort i bollinnehav och chanser. Eskilstuna fick också lagkaptenen Matilda Plan utvisad i den 77:e minuten då hon fick sitt andra gula kort. Men någon femte seger i rad blev det inte då matchen slutade 0–0.

– Det var var en riktig krigarinsats för det var riktigt varmt. Vi sliter i 90 minuter men får inte utdelning. Det är segt. Vi hade spelet men inte den lilla turen att få bollen i nät, säger Vittsjös Nellie Persson till Viaplay.

– Man kan se resultatet som två förlorade poäng.

Vittsjö tappade en placering, är nu femma. Kristianstad gick förbi efter 3–0-segern över Kif Örebro.

Kristianstad har nu vunnit fyra matcher i rad med 12–1 i målskillnad.

Norrderby

Piteå vann norrderbyt över nykomlingen Umeå med 3–1 efter att Anam Imo svarat för två mål, bland annat 3–1 på straff i 89:e minuten.

– Det kändes som om känslorna steg i andra halvlek, jag hoppas att rivaliteten fortsätter, säger Piteås Fanny Andersson om derbykänslorna.

Det var Piteås första seger på sex matcher.

– Det var skönt med poäng, nu släppte det lite, säger Andersson.

Hammarby vann derbyt

Derby spelades det även längre söderut på söndagen, mellan Hammarby och AIK.

Och det var hemmalaget Hammarby som tog tag i taktpinnen direkt och skapade de flesta och de bästa chanserna.

Till slut kom utdelningen.

Courtney Nevin gjorde 1–0 i 36:e minuten och bara tre minuter senare utökade Emma Jansson de grönvitas ledning.

2–0 blev också slutresultatet och Hammarby tog sin tredje raka seger.

– Vi har otroligt många bra lägen, skönt att få sätta dit några och vinna matchen, säger Hammarbys Madelen Janogy till Viaplay.

För AIK är läget desto dystrare, då laget inkasserade elfte raka förlusten.