Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Guldhjälten firar 200 i VM-genrepet

Niclas Ekberg satte den avgörande straffen i EM-finalen för ett år sedan. Nu laddar han och handbollslandslaget om för att upprepa succén i VM på hemmaplan.
Handboll • Publicerad 5 januari 2023
Niclas Ekberg under en landslagsträning i Halmstad inför handbolls-VM.
Niclas Ekberg under en landslagsträning i Halmstad inför handbolls-VM.Foto: Johan Nilsson/TT
Niclas Ekberg satte den avgörande staffen mot Spanien när Sverige vann EM-guld förra året. Arkivbild.
Niclas Ekberg satte den avgörande staffen mot Spanien när Sverige vann EM-guld förra året. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges handbollsherrar har varit samlade i Halmstad sedan i måndags och på fredagen väntar det första VM-genrepet av två, mot Serbien i Lund. En match som samtidigt blir en liten milstolpe i Niclas Ekbergs långa landslagskarriär.

– Ja, jag har fått det förklarat några gånger att jag har gjort 199 landskamper nu, säger 34-åringen.

"Sagoslut"

Annons

Frågan om vilken av landskamperna som är mest minnesvärd behöver inte ens ställas. EM-finalen mot Spanien i Budapest har Niclas Ekberg redan hunnit titta tillbaka på många gånger. I alla fall slutsekundsstraffen som gav svenskt 27–26 och det första mästerskapsguldet sedan 2002.

– Man har sett den där straffen en och annan gång. Det blev ett sagoslut på en fantastisk resa, säger han.

Någon risk för mättnad finns inte efter EM-guldet. Inför hemmapubliken hoppas Sverige kunna skapa VM-feber och nå hela vägen i kampen om medaljerna.

– Vi kan ta med oss den goa känslan att vi är ett väldigt bra handbollslandslag. Vi vet att vi är svårslagna när vi slappnar av och släpper loss, säger Ekberg.

"Få förunnat"

VM blir karriärens 12:e mästerskap och Ekberg är den ende i Sveriges trupp som har spelat ett världsmästerskap på hemmaplan, 2011.

– Det är få förunnat att få uppleva stöttningen som man får under ett hemmamästerskap. Folket sluter upp bakom en och man får så jäkla mycket stöd. Och jag kommer njuta så otroligt mycket av att få känna det stödet, säger Ystadpågen som har haft THW Kiel som hemadress sedan 2012.

Sverige möter Serbien på nytt i Halmstad på måndag och tre dagar senare spelas VM-premiären, mot Brasilien i Göteborg.

Fakta: Flest landskamper genom tiderna

När Niclas Ekberg på fredagen spelar sin 200:e landskamp klättrar han upp till delad 19:e plats på "genom tiderna"-listan.

Topp 5:

Magnus Wislander, 386 landskamper.

Ola Lindgren, 375.

Staffan Olsson, 358.

Tomas Svensson, 330.

Per Carlén, 327.

Topp 3 i VM-truppen:

Niclas Ekberg, 199 landskamper.

Andreas Palicka, 138.

Jim Gottfridsson, 130.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons