Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Guide: Skid-VM, onsdag 1 mars

Vill du se 15 kilometer för herrar på skid-VM?
Då gäller det att slå på tv:n klockan 12.30.
William Poromaa jagar medalj när distansen i dag körs – kanske för sista gången på den här nivån.
Skidor • Publicerad 1 mars 2023
William Poromaa, här under herrarnas skiathlon i lördags, hoppas på medalj i dagens 15-kilometerslopp på skid-VM i Planica.Foto: Christine Olsson/TT

Vad: Skid-VM, 15 kilometer, fristil, herrar.

När: i dag, klockan 12.30.

Annons

Var: Planica, Slovenien.

Tv/radio: TV6/Viaplay och P4 Radiosporten.

+ Så funkar det

15 kilometer är herrarnas enda distanslopp på VM med individuell start. Åkarna startar med 30 sekunders intervall och kör två slingor, den första mäter 3,75 kilometer, den andra 5,7 kilometer (som de kör två varv på).

Sveriges lag: William Poromaa, Jens Burman, Johan Häggström, Edvin Anger.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking (klassisk stil): 1) Iivo Niskanen, Finland, 2) Aleksandr Bolsjunov, Rysslands olympiska lag, 3) Johannes Høsflot Klæbo, Norge.

2021: VM i Oberstdorf (fristil): 1) Hans Christer Holund, Norge, 2) Simen Hegstad Krüger, do, 3) Haral Østberg Amundsen.

+ En utdöende distans?

Längdåkningen försöker förnya sig själv och det klaraste exemplet det senaste året är att man inför världscupsäsongen infört samma distanser på dam- och herrsidan: 10, 20 och 50 kilometer. Mästerskapen har ännu inte följt efter, men mycket talar för onsdagens 15-kilometerslopp blir herrarnas sista inom en överskådlig framtid.

Annons

+ Finns det svenska medaljchanser?

Efter att Calle Halfvarsson valt att stå över 15 kilometer för att spara sig till stafetten och femmilen, står det svenska hoppet till William Poromaa. 22-åringen blev femma i den inledande skiathlonen och vill nu fixa de svenska herrarnas första VM-medalj sedan 2017.

– Det har varit få medaljer överlag, så det behövs ändring på det. Men det är tufft, norrmännen åker fort och många är på peaken av sina karriärer. Men det är så det ska vara också. Så att när du slår dem, så vet du att du har gjort det väldigt bra, säger Poromaa.

+ Norsk outsider

Norge har flera guldhopp i form av tunga pjäser som Johannes Høsflot Klæbo (guld i sprint och sprintstafett, silver i skiathlon), Simen Hegstad Krüger (guld i skiathlon) och Sjur Røthe (brons i skiathlon). Men räkna inte bort norrmännens fjärde, mer anonyme åkare: Harald Østberg Amundsen.

24-åringen vann det näst senaste distansloppet i fristil, i franska Les Rousses, och var fyra i det senaste, i Toblach i början av februari. Och han är faktiskt också regerande VM-bronsmedaljör på just 15 kilometer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons