Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Guide: Sjunde SM-finalen i ishockey

I kväll avgörs det.
Luleå och Färjestad gör upp i den sjunde och avgörande SM-finalen i ishockey.
Här är några punkter att hålla reda på inför dramat.
Ishockey • Publicerad 12 maj 2022
Blir Joakim Nygård eller Linus Omark matchvinnare?
Blir Joakim Nygård eller Linus Omark matchvinnare?Foto: Tommy Pedersen/TT

Var: Coop Norrbotten arena, Luleå

När: Torsdag, 19.30.

Annons

Tv/Radio: C More/TV12, P4 Radiosporten.

+ Förutsättningar

Det är de mest simpla förutsättningarna hittills. 52 grundseriematcher och flera heta slutspelsmatcher har alla lett till säsongens sista drabbning. Förlorarna får se gulddrömmen snöpligt slinka ur händerna. Vinnarna blir för evigt ihågkomna som svenska mästare i ishockey.

+ Luleås kedjor

Luleå vaskade om rejält i kedjorna i den tredje perioden i Karlstad i måndags. Det hände för lite offensivt och bland annat fick Pontus Andreasson flytta på sig från toppkedjan till förmån för stekhete Einar Emanuelsson, som dessutom gjorde Luleås enda mål i den tredje perioden. Andreasson fick i sin tur ta plats i kedjan med Linus Fröberg och Joonas Rask.

Frågan är hur Thomas Berglund och tränarkollegorna tänker inför avgörandet. Kedjan med Linus Omark, Juhani Tyrväinen och Pontus Andreasson var Luleås klart bästa i kvarts- och semifinalerna, men i de matcher man har gjort tillsammans i finalserien har man inte lyckats vara lika produktiva.

Mycket tyder på att det nu blir Einar Emanuelsson som får spela med Omark och Tyrväinen, en roll han har haft tidigare under slutspelet när Andreasson inte har kunnat spela. Andreasson kan i sin tur komma att spela med Linus Fröberg och Konstantin Komarek.

Thomas Berglund är som vanligt kryptisk:

– Vi får se hur det blir, säger han.

+ Ovan situation

Annons

Match sju i en finalserie händer inte ofta. Faktum är att det endast är tredje gången i historien som en final går till en sjunde och avgörande match. Mycket lär kokas ner till det mentala spelet – vilka som klarar av att hantera nerverna, vilka som vågar spela ut sitt register och vilka som vågar kliva fram och avgöra.

+ Stjärnbacken tränade inte

Färjestads Mikael Wikstrand har dragits med skadeproblem under slutspelet och har missat ett flertal matcher. När han väl har spelat i finalserien har istiden varit knaper. Enligt NWT var han den enda som inte var med och tränade på onsdagsförmiddagen innan laget flög upp till Luleå.

Han ska ändå vara tillgänglig för spel.

– Han åker med och vi räknar med att han spelar, säger huvudtränare Tomas Mitell till tidningen.

+ Veteranerna leder offensiven

De har mer gemensamt än att de båda är 35 år gamla. Linus Omark har varit Luleås ledande spelare under hela säsongen och toppar lagets poängliga i slutspelet med sina 17 poäng. Färjestads Per Åslund är ännu värre. Med sina 18 poäng är han inte bara bäst i Färjestad utan även i hela slutspelet.

Att någon av veteranerna kliver fram och avgör torsdagens finaldrama är med andra ord ingen högoddsare.

+ Troliga formationer

Luleå:

Annons

Målvakt: Joel Lassinantti (Jesper Wallstedt).

Backpar: Sami Lepistö–Erik Gustafsson, Julius Honka–Oscar Engsund, Pontus Själin–Filip Pyrochta (Jonathan Andersson).

Kedjor: Einar Emanuelsson–Juhani Tyrväinen–Linus Omark, Brendan Shinnimin–Jack Connolly–Isac Brännström, Pontus Andreasson–Linus Fröberg–Konstantin Komarek, Joonas Rask–Jonas Berglund–Carl Mattsson (Radek Muzik).

Tränare: Thomas Berglund.

Färjestad:

Målvakt: Dominik Furch (Dennis Hildeby).

Backpar: Adam Ginning–Jesse Virtanen, Theodor Lennström–Joel Nyström, Albert Johansson–Mattias Göransson (Mikael Wikstrand).

Kedjor: Marcus Nilsson–Martin Johansson–Michael Lindqvist, Joakim Nygård–Gustav Rydahl–Per Åslund, Victor Ejdsell–Linus Johansson–Daniel Viksten, Patrik Lundh–Jacob de la Rose–Pontus Widerström (Oscar Lawner).

Tränare: Tomas Mitell.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons