Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Guide: Favoriter från norr i allsvenskan

Tre veckor senare än planerat startar hockeyallsvenskan.
Det blir en säsong där det ska tävlas om en SHL-plats, där det vimlar av NHL-lån i drygt en månad och där tre fallna storheter från norr är favoriter:
Björklöven, Modo och Timrå.
Ishockey • Publicerad 1 oktober 2020
Från haj till häst. San Jose Sharks Marcus Sörensen återfinns i Vita Hästen i starten av hockeyallsvenskan. Han är en av flera NHL-svenskar som väljer att inleda säsongen i den svenska andraligan. Arkivbild.
Från haj till häst. San Jose Sharks Marcus Sörensen återfinns i Vita Hästen i starten av hockeyallsvenskan. Han är en av flera NHL-svenskar som väljer att inleda säsongen i den svenska andraligan. Arkivbild.Foto: Neill Cooper/AP/TT

Totalt 25 spelare har lånats in från NHL fram till mitten av november.

Södertälje har plockat in flest – hela fem stycken, däribland fjolårets JVM-skyttekung Samuel Fagemo, den förre Frölundaspelaren som tillhör Los Angeles.

Annons

Lånen är mestadels spelare som står på gränsen till NHL eller precis har slagit sig in. Undantaget är Vita Hästens kap, förre Djurgårdsspelaren Marcus Sörensen, 28, som gjort 197 NHL-matcher och 30 mål.

Denna säsong är den första med nya seriesystemet där lagen tävlar internt, i ett slutspel i vår, om en SHL-plats.

Om nu säsongen kan genomföras fullt ut. Utan publik flaggas det för att en del lag kanske inte klarar sig efter årsskiftet.

Premiärhelgen, fredag (19.00): Almtuna–Västerås, AIK–Västervik, Södertälje–Väsby, Karlskoga–Mora, Timrå–Björklöven. Lördag: Modo–Vita Hästen (15.00), Mora–Västervik (17.30). Söndag: Björklöven–AIK (15.00), Tingsryd–Almtuna (15.00), Västerås–Södertälje (17.30).

Här är lagen i allsvenskan:

AIK

Placering i fjol: 14.

Tränare: Håkan Åhlund, ny (senast i Oskarshamn).

NHL-lån: Victor Söderström, b, Phoenix, Oliver Wahlstrom, f, NY Islanders.

Profilen: Fredric Weigel, f.

Annons

Kommentar: Satsar på nytt efter förra säsongens budgetsäsong då laget hamnade sist i serien. Flera återvändare är tillbaka med Fredric Weigel, Anton Holm och lagkaptenen Filip Windlert i spetsen. Nye tränaren Håkan Åhlund tog upp Oskarshamn i SHL för två säsonger sedan. Tippas byta ände av tabellen, men är inte en av huvudfavoriterna.

Almtuna

Placering i fjol: 12.

Tränare: Robert Kimby, ny (från assisterande i Björklöven).

NHL-lån: Filip Larsson, mv, Detroit, Gustav Lindström, b, do, Johan Södergran, f, Los Angeles, Tim Söderlund, f, Chicago.

Profilen: Erik Hanses, mv.

Kommentar: Har laddat ordentligt med NHL-lån. På förhand ett lag för de lägre regionerna, men kanske kan en vass poängutdelning i början ge lugn och ro för ett lag med många unga. Målvakten Erik Hanses en av nyckelspelarna.

Bik Karlskoga

Placering i fjol: 4.

Tränare: Karl Helmersson, ny (från Tranås).

Annons

NHL-lån: inga.

Profilen: Tor Immo, f.

Kommentar: Tappade målkungen Fredrik Forsberg till HV71, men den sena förlängningen med Tor Immo (26 mål/53 poäng) var viktig. Mästare på att hålla sig i toppen trots begränsade resurser och ideliga spelartapp. Tuff försäsong dock då 18 spelare och ledare testades positivt för covid-19 och verksamheten fick stängas ned under flera veckor. Hann bara spela fyra träningsmatcher.

Björklöven

Placering i fjol: 1.

Tränare: Hans Wallson, ny.

NHL-lån: Carl Grundström, f, Los Angeles, Oskar Steen, f, Boston.

Profilen: Daniel Rahimi, b.

Kommentar: Överlägsen seriesegrare i fjol, men mitt under allsvenska finalen mot Modo sköljde coronapandemin in och blåste bort SHL-drömmarna – åtminstone tillfälligt. Har åkt på en del tunga spelartapp, men behållit stommen. Egna produkten Daniel Rahimi återvänder efter 13 säsonger i SHL och utomlands och blir en nyckel. Skellefteås förre guldtränare Hans Wallson en annan nyckelperson. En av toppkandidaterna.

Kristianstad

Annons

Placering i fjol: 13.

Tränare: Mikael Gath, tredje säsongen.

NHL-lån: Joel Kellman, f, San Jose.

Profilen: Fredrik Hansson, f.

Kommentar: Näst sist som nykomling i fjol, men slapp kvala på grund av pandemin. Tränaren Mikael Gath var inte nöjd med backsidan och har byggt om där med fem nya. Frågan är om det räcker eller om det blir en ny säsong runt sista strecket.

Modo

Placering i fjol: 2.

Tränare: Ville Nieminen, ny (senast i Pelicans).

NHL-lån: Jesper Lindgren, b, Pittsburgh, Aleksi Heponiemi, f, Florida.

Profilen: Tobias Viklund, b.

Annons

Kommentar: Drabbades av en otroligt tuff flykt efter förra säsongen då nio av de tio bästa poängplockarna försvann liksom tränaren Björn Hellkvist. Sportchefen Fredrik Glader har, åtminstone på pappret, ändå fått ihop ett starkt lag med bland annat backveteranen Tobias Viklund, 34, som efter 13 säsonger – de sju senaste i KHL – återvänder. Viklund vann SM-guld med Modo 2007.

Mora

Placering i fjol: 9.

Tränare: Johan Hedberg, ny (senast assisterande i San Jose).

NHL-lån: inga.

Profilen: Johan Persson, f.

Kommentar: Hade en mardrömssäsong i fjol direkt efter SHL-degraderingen och slogs länge i botten. Förre stormålvakten och Leksandsprofilen Johan Hedberg gör en spännande tränardebut i svensk ishockey. Mora hoppas lyfta uppåt med seriens yngsta medelålder i spelartruppen, 23,1 år.

Södertälje

Placering i fjol: 7.

Tränare: Dennis Bozic och Nichlas Falk, andra säsongen.

Annons

NHL-lån: Filip Gustavsson, mv, Ottawa, Axel Andersson, b, Anaheim, Evan Bouchard, b, Edmonton, Samuel Fagemo, f, Los Angeles, Lukas Vejdemo, f, Montreal.

Profilen: Nick Olesen, f.

Kommentar: Lyfte från botten till en sjundeplats efter tränarbytet förra säsongen. Dennis Bozic och förre storspelaren Nichlas Falk var tänkta som tillfällig lösning, men är nu kvar. NHL-lånen ska se till att SSK, i motsats till i fjol, får en bra start och sedan kan rida vidare på det.

Timrå

Placering i fjol: 3.

Tränare: Fredrik Andersson, fjärde säsongen.

NHL-lån: inga.

Profilen: Jonathan Dahlén, f.

Kommentar: Har haft minst spelaromsättning av förra säsongens topptrio. Att Jonathan Dahlén valde att stanna, trots intresse från hela SHL, är rena bingon. Han är utan tvekan seriens största stjärna. Gjorde 36 mål och 77 poäng i fjol och har centern Albin Lundin kvar bredvid sig. Kan gå hela vägen.

Tingsryd

Annons

Placering i fjol: 10.

Tränare: Magnus Bogren, andra säsongen.

NHL-lån: David Gustafsson, f, Winnipeg.

Profilen: Ludvig Elvenes, f.

Kommentar: Slogs i den nedre regionen förra säsongen och på pappret ser det ut att bli en liknande resa nu. Att David Gustafsson förbereder sig för NHL-säsongen i moderklubben är ett lyft.

Vita Hästen

Placering i fjol: 6.

Tränare: Tony Zabel, andra säsongen.

NHL-lån: Adam Werner, mv, Colorado, Linus Högberg, b, Philadelphia, Simon Holmström, f, NY Islanders, Marcus Sörensen, f, San Jose.

Profilen: Topi Nättinen, f.

Annons

Kommentar: Klev upp från botten till övre halvan förra säsongen och gör en intressant resa. Marcus Sörensen kan ösa in poäng under de veckor han spelar. Har värvat in en finländsk trio som ska bli ryggrad, men får samtidigt klara sig utan kulturbärare som Marcus Eriksson (inget nytt kontrakt) och Jesper Samuelsson (långtidsskadad och kan missa hela säsongen).

Väsby

Placering i fjol: Nykomling, vann hockeyettans finalspel.

Tränare: Viktor Tuurala, tredje säsongen.

NHL-lån: inga.

Profilen: Raphael Lavoie, f.

Kommentar: "Vilda" Väsby förberedde sig för fortsatt spel i ettan när beskedet kom att det skulle bli allsvenskt spel i stället, som ersättare till tvångsdegraderade Karlskrona. Slår ur underläge. Har lånat in JVM-vinnaren Raphael Lavoie från Edmonton, ett lån som är sagt ska gälla hela säsongen. Lavoie skulle egentligen ha spelat i Rögle, men fimpades av Skåneklubben dagen före SHL-premiären.

Västervik

Placering i fjol: 8.

Tränare: Mattias Karlin, fjärde säsongen i rad, tionde totalt.

Annons

NHL-lån: Andreas Englund, b, klubblös (Ottawa senast), Axel Jonsson-Fjällby, f, Washington, Eetu Tuulola, f, Calgary.

Profilen: Joakim Hagelin, f.

Kommentar: Den lilla klubben från Småland får bygga nytt varje säsong. Till den här säsongen har 18 nya spelare plockats in och trots ständiga nybyggen har klubben nått SHL-kval tre av sina fyra säsonger i allsvenskan. Tränaren Mattias Karlin gör ett beundransvärt jobb. Hur långt ska det räcka den här gången?

Västerås

Placering i fjol: 5.

Tränare: Thomas Paananen, fjärde säsongen.

NHL-lån: Rasmus Asplund, f, Buffalo.

Profilen: Joakim Hillding, f.

Kommentar: Har värvat in SHL-rutin i Joakim Hillding och Henrik Hetta. Lånet av Rasmus Asplund en riktig fullträff. Ett lag för toppskiktet, men på pappret en bit efter de stora seriefavoriterna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons