Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Gränserna har förflyttats hur man uttrycker sig"

Svensk elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson reagerar på hoten och hatet mot spelarna – efter lagkaptenernas vittnesmål.
Fotboll • Publicerad 13 april 2022
Anders Christiansen. Arkivbild.
Anders Christiansen. Arkivbild.Foto: Antonio Calanni/AP/TT

I Göteborgs-Posten berättade lagkaptener i herrallsvenska lag om hoten och hatet som de fått motta i sociala medier. Malmös lagkapten, Anders Christiansen, berättade för tidningen att han hade fått ett meddelande på Instagram, där någon hotade hans barn.

– Det var någon som skrev att jag skulle passa på mitt barn. Det är saker som inte är roliga att läsa och verkligen ointelligenta att skriva, säger han till GP.

Annons

Meddelandet anmälde han till Instagram.

"Då har det gått för långt"

Både Svante Samuelsson, sportchef hos Svensk elitfotboll, och Mats Enquist, generalsekreterare hos Svensk elitfotboll, fördömer hoten och hatet mot spelarna.

– Det är ju naturligtvis bedrövligt när det går över gränserna på det sättet. Det är ju tyvärr samhällsföreteelser som vi blir drabbade av precis som en del andra blir drabbade av, säger Mats Enquist, som själv mottagit hot kopplat till hanteringen av publikfrågan under coronapandemin.

– Jag tycker det är ganska sorgligt att vi hamnat där. Hur gränserna har förflyttats gällande hur man uttrycker sig mot spelare och ledare. Dels på arenan under matchen och sedan framför allt efter på sociala medier, säger Svante Samuelsson.

Att spelare och ledare kan motta kritik om de gjort en dålig insats under en match eller liknande tror Svante Samuelsson att de flesta accepterar.

"Vi alla har ett ansvar"

– Att man ibland får kritik för svaga insatser och bedömning av det, det är en del av vardagen. Men när det blir personliga påhopp mot spelaren själv eller mot familjen, då har det gått för långt. Eller påhopp om andra saker som inte har med fotbollen att göra, säger han.

TT: Gör svensk fotboll något för att förhindra det här?

– Dels försöker vi ju stötta klubbar och ligaorganisationer och så vidare. Stötta dem som blivit drabbade av det. Vi försöker jobba med attityderna på läktarna och lyfta fram goda förebilder och hur man ska bete sig. Men tyvärr är det allt för många som har sin gräns på fel ställe, gällande det här. Det är en väldigt ledsam utveckling, tycker jag. Som vi alla har ett ansvar att försöka vända.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons